Kleuren beïnvloeden onze visuele indrukken en gevoelens

29 juni 2016

In ons dagelijks leven zijn wij voortdurend omringd door kleur. We zijn zelfs gedeeltelijk voor het functioneren in onze maatschappij afhankelijk geworden van kleur en van afspraken over functie en betekenis van bepaalde kleuren of kleurcombinaties. Kleuren beïnvloeden onze stemmingen en kunnen bijdragen aan welzijn, gezondheid en de ontwikkelingen in techniek, cultuur, kunst en wetenschap. Kleur staat centraal in het bijzondere boek “Farbe Begegnen”, dat is opgezet en is samengesteld voor de liefhebbers van kleuren, kleurbelevingen en het denken over, ontwerpen met en het realiseren in kleur.

Kleuren beïnvloeden onze visuele indrukken en gevoelens

Farbe Begegnen

De inhoud is bedacht als een leerschool voor het zien van kleur en het zintuiglijk beleven van kleuren.
Beide auteurs volgden opleidingen op het gebied van Kunst en Kleur en werken als kunstenaar, docent of ontwerper elke dag met het fenomeen kleur aan hun opdrachten, creatieve uitingen en het eigen werk. Daardoor heeft de inhoud een sterke praktische opzet en speelt de visuele beleving van kleur een hoofdrol. De auteurs geven een schat aan exemplarische afbeeldingen van werken uit de kunstgeschiedenis. Met een systematische kleurenanalyse worden de voorstellingen gedetailleerd besproken om daarmee een beeld te geven over het kiezen van bepaalde kleuren in bepaalde details van het specifieke kunstwerk.

Met talrijke voorbeelden uit het eigen oeuvre, met opdrachten en experimenten wekken zij direct interesse op bij de lezers om ook zelf op onderzoek uit te gaan naar de achtergronden van het fenomeen kleur. In het werk- en studieboek worden in zes hoofdstukken achtereenvolgens behandeld het analyseren van een schilderij, het ordenen en eigenschappen van kleuren, kleur in de omgeving, kleur beleven, de betekenis en de zin van kleur en kleuren in de praktijk, met voorbeelden van geslaagde projecten in binnen- en buitensituaties. En dat alles in een kunstzinnig kader.

Overigens biedt de inleiding van het boek direct al de eerste opdracht voor een eerste experiment. Het luchtig of kritisch kijken naar kunst en het beoordelen van de voorstelling, de gebruikte techniek en het kleurgebruik is snel te leren met het materiaal in dit boek en de gekozen voorbeelden van werken van onder andere schilders als Peter Paul Rubens, Edvard Munch, Lovis Corinth, Karl Schmidt-Rottluff en Marc Rothko. Een literatuurlijst sluit dit voortreffelijke werk- en studieboek voor docenten en studenten aan de kunstacademie en geïnteresseerden in het gebruik van kleur af.

ISBN 978-3-7725-2649-7, “Farbe Begegnen”, Gudrun Hofrichter en Arno Reich-Siggemann, Verlag Freies Geistesleben, 2013, 304 pagina’s.


Gerelateerde artikelen