Licht laat meer zien dan wij visueel kunnen waarnemen

1 juli 2016

Natuurlijk licht verlicht onze wereld en maakt het ons ook mogelijk om onze omgeving te zien. Op het licht van vuur na, is er nauwelijks een ander natuurfenomeen bekend, die de menselijke cultuur zo uitdrukkelijk heeft beïnvloed als het licht. Sinds de start van menselijke beschaving maakt licht deel uit van onze natuur- en geesteswetenschappen, kunst en religie. Licht is een vorm van elektromagnetische straling en binnen het oneindige stralingsspectrum bevindt zich het voor ons zichtbare gedeelte van licht in een gebied tussen 380 en 780 nanometer.

Licht laat meer zien dan wij visueel kunnen waarnemen

Licht - Mehr als wir sehen

Het boek Licht verklaart hoe licht het leven op de aarde en alles in het universum beïnvloedt en bespreekt de belangrijkste grondbeginselen van radiogolven, microgolven, zichtbaar licht, ultraviolet en infrarood licht, röntgen- en gammastraling. De auteurs en vormgever van het boek hebben een geweldige prestatie geleverd met dit unieke kleurdocument over het wonder van licht en andere interessante vormen van straling in het elektromagnetische spectrum. De volgorde van de hoofdstukken is gebaseerd op de positie van de vorm van straling in dit spectrum.

Licht laat meer zien dan wij visueel kunnen waarnemen - 2 Licht laat meer zien dan wij visueel kunnen waarnemen - 3 Licht laat meer zien dan wij visueel kunnen waarnemen - 4

Daarbij zijn specifieke kenmerken en eigenschappen van deze vormen op aantrekkelijke en informatieve wijze besproken en van kleurrijke plaatjes voorzien. Bij bepaalde posities in het elektromagnetische spectrum wordt de ontdekker van dat gebiedje besproken. Het voor de mens zichtbare gebied in het spectrum is natuurlijk extra uitgebreid behandeld. Alle eigenschappen van het zichtbare licht zijn op begrijpelijke wijze uitgelegd en in beeld gebracht. De afbeeldingen van vele röntgenfoto’s zijn fantastisch om te zien. Een enorm leerzame publicatie voor elke geïnteresseerde in licht, straling en kunst.

ISBN 978-3-7716-4652-3, “Licht - Mehr als wir sehen”, Kimberly Arcand en Megan Watzke, Fackelträger Verlag, 2015, 208 pagina’s.


Gerelateerde artikelen