De schedel tussen steentijd en de hedendaagse cultuur

23 juli 2016

De expositie “Schedel - Icoon, Mythe, Cult” gaf een integraal beeld over een periode van 170.000 jaar cultuurgeschiedenis met de schedel als een ‘rode draad’ in de tijd en de beschaving. Het concept van de expositie was een integraal project met meerdere interessante en fascinerende dimensies. Enerzijds gaf de expositie een historisch en etnologisch panorama van wereldculturen, anderzijds was er een kunstzinnige relatie tot hedendaagse thema’s als pop-art, stedelijke kunst en de grote cultuurhistorische tentoonstellingen.

De schedel tussen steentijd en de hedendaagse cultuur

Schädel - Ikone. Mythos. Kult.

De stevige catalogus bevat een reuze hoeveelheid aan artikelen en afbeeldingen van alle vormen waarin de schedel ontstaan is en wordt gebruikt en bewerkt door wetenschappers, onderzoekers, kunstenaars en bij bepaalde volkeren. Sommige schedels dienen zelfs als opbergplaats voor materialen en voor rituelen.

De menselijke schedel heeft zelfs in de evolutie een aantoonbare verandering ondergaan en werd voor meerdere culturen en volkeren vereerd. Door een combinatie van een unieke ambiance van de locatie van een reuze staalfabriek, zware installaties en stilgelegde machines, waren juist de mystiek door de uitstraling van de menselijke schedel en soms de vreemde aangebrachte uitmonsteringen ervan ideale situaties voor een langdurig en een intens bezoek. De expositie was tot en met 16 mei 2016 te bezoeken en te beleven.

De schedel tussen steentijd en de hedendaagse cultuur - 2 De schedel tussen steentijd en de hedendaagse cultuur - 3 De schedel tussen steentijd en de hedendaagse cultuur - 4

ISBN 978-3-88423-514-0, “Schädel - Ikone. Mythos. Kult.”, Meinrad Maria Grewenig en Wilfried Rosendahl, Verlag Das Wunderhorn, 2015, 240 pagina’s.

Weltkulturerbe Völklinger Hütte, Rathausstraße 75-79, 66333 Völklingen, www.voelklinger-huette.org.