Facetten van Brederode in driedimensionale foto's

28 juni 2016

Een gebeurtenis die 450 jaar geleden plaatsvond, is voor de gemeenten Velsen, Heerhugowaard en Vianen aanleiding geweest 2016 uit te roepen tot “Brederodejaar”. Op 5 april 1566 overhandigde Hendrik van Brederode, namens het Verbond der Edelen, het Smeekschrift aan Margaretha van Parma. Zij was in die periode namens Philips de Tweede landvoogdes voor de Nederlanden. De petitie was gericht op een minder streng regiem voor godsdienstvrijheid voor protestante christenen.

Facetten van Brederode in driedimensionale foto's

Brederodejaar 2016

Twee jaar later brak de 80 jarige oorlog uit. De drie gemeenten herbergen verschillende erfgoedobjecten van leden van de familie Brederode. Voor de “viering” van het Brederodejaar heeft de bekende 3D-fotograaf Job van de Groep uit Vianen een foto-expositie ingericht met 3D foto’s in anaglyfentechniek, lenticulaire beeldtechniek en met een 3D kijkkast.

Facetten van Brederode in driedimensionale foto's - 2 Facetten van Brederode in driedimensionale foto's - 3
Beelden van de tentoonstelling Facetten van Brederode in 3D; op linker foto: Job van de Groep.

Voor de expositie maakte hij vele opnamen in de drie al genoemde gemeenten en in Haarlem, Castricum, Ameide en Brussel. De reizende expositie “Facetten van Brederode in 3D” is vanaf 2 juli 2016 te zien in de Engelmundeskerk in Velsen-Zuid op elke zondag tussen 13 en 16 uur in de maanden juli en augustus 2016.