De geschiedenis en opbouw van de bewegende beelden

7 juli 2016

Vanuit de onschatbaar rijke collectie van de verzamelaar en filmer Werner Nekes is eenvoudig mogelijk een aantrekkelijke expositie over de historie van de film op te bouwen. Na een looptijd van zes maanden werd de grote pré-cinéma expositie Kinomagie in het Metro Kinokulturhaus voor een deel afgebouwd met het materiaal uit de omvangrijke collectie van Werner Nekes. Op drie etages toonden de samenstellers aan de hand van meer dan 500 unieke historische objecten de geschiedenis van de pré-cinéma.

De geschiedenis en opbouw van de bewegende beelden

Kinomagie

Maar door een aanhoudende belangstelling besloot het filminstituut het concept van “Kinomagie” een kleine facelift te geven en de expositieperiode te verlengen tot en met 31 juli 2016. Bezoekers maken kennis met prachtige objecten uit de verzameling van het Filmarchief en van enkele bevriende instituten. Van laterna magica naar fotografische serieopnamen en de eerste beeldmachines tot en met het bekende Keizerpanorama zijn te zien.

Het is voor een deel een interactieve expositie om zelf te kunnen ontdekken hoe het eenvoudige spel van bewegende plaatjes inmiddels uitgegroeid is tot driedimensionale digitale filmproducties. Een volledige schat aan historische objecten is te zien en te ervaren en de aankoop van de fantastische bijbehorende rijk geïllustreerde en informatieve catalogus maakt het bezoek compleet.

De geschiedenis en opbouw van de bewegende beelden - 2 De geschiedenis en opbouw van de bewegende beelden - 3 De geschiedenis en opbouw van de bewegende beelden - 4
Door het thematisch verzamelen van postzegels krijgt de verzamelaar extra wetenswaardigheden, feiten en nieuws uit het gekozen verzamelgebied.

De stevige catalogus Kinomagie is een must voor iedereen met interesse in filmhistorie en de magische geschiedenis van beeldtechniek. In de catalogus geven 18 gerenommeerde auteurs hun visie, kennis en ervaring over de ontwikkeling van het bewegende beeld. Bezitters kunnen tevens genieten van alle juwelen uit de boeiende geschiedenis van de beeldtechniek door de mooie plaatjes.

ISBN 978-3-902781-45-1, “Kinomagie”, Werner Nekes, Ernst Kieninger en Ursula Richert, Verlag Filmarchiv Austria, 2015, 507 pagina’s.

Metro Kinokulturhaus, Johannesgasse 4, A-1010 Wien, www.filmarchiv.at.


Gerelateerde artikelen