Quadrat Bottrop toont uit eigen bestand kunstwerken

30 mei 2023

Voor het eerst sinds de oprichting toont het Josef Albers Museum Quadrat Bottrop een representatieve selectie van werken uit haar eigen kunstcollectie, buiten het werk van Josef Albers, in een fascinerende presentatie. Tot nu toe was het alleen mogelijk om de collectie internationale kunst, die in de afgelopen decennia is verzameld, in toen bestaande ruimtes te presenteren.

Quadrat Bottrop toont uit eigen bestand kunstwerken

Josef Albers Museum

De tentoonstellingsruimte van 700 m² van de Josef-Albers-Galerie, die is verkregen door de uitbreiding, biedt voor het eerst een dieper inzicht in de verzamelactiviteiten van het museum sinds de oprichting in 1976. Een blik op zo'n 45 jaar collectiegeschiedenis onthult gebieden die zijn gebaseerd op het tentoonstellingsprogramma van het museum, waarin de ideeën en het werk van Josef Albers in de Bondsrepubliek Duitsland in de jaren 70 en 80 centraal blijven staan.

Quadrat Bottrop toont uit eigen bestand kunstwerken - 2 Quadrat Bottrop toont uit eigen bestand kunstwerken - 3 Quadrat Bottrop toont uit eigen bestand kunstwerken - 4

De focus van de tentoonstellingen in Bottrop is ook gebaseerd op de presentatie van constructieve en concrete kunst tot en met op-art. De nieuwe expositie “De verzameling” is tot en met 3 september 2023 te bezoeken. Er zijn werken te zien van onder andere Günter Fruhtrunk, Verena Loewensberg, Aurélie Nemours of Victor Vasarely. De aandacht voor werk van Josef Albers als inspiratiebron is zichtbaar bij generaties in Europa en de VS in de bijdragen van Gotthard Graubner, Ulrich Rückriem, Ulrich Erben, Pia Fries, Sabine Funke en Jerry Zeniuk. Ook de werken van kunstenaars Bridget Riley, Max Bill en Donald Judd zijn een onderdeel van de collectie.

Josef Albers Museum, Anni-Albers-Platz 1, D-46236 Bottrop, www.quadrat-bottrop.de.


Gerelateerde artikelen