Aantrekkingskracht van de kunst meemaken en ervaren (2)

29 mei 2023

Bovendien keren sinds de inbeslagname door nationaal-socialisten in 1937 voor het eerst schilderijen van de kunstenaars Paula Modersohn-Becker en Otto Mueller, die in de jaren 1920 werden verworven nog voor de oprichting van het Landesmuseum, terug naar Oldenburg.

Aantrekkingskracht van de kunst meemaken en ervaren (2)

Wundern & Staunen

Bruiklenen van het Rijksmuseum Amsterdam, van de Staatsmusea Berlijn en het Stadsmuseum Berlijn, het Museum Folkwang Essen, het Stadsmuseum München, het Von der Heydt Museum Wuppertal en andere gerenommeerde musea en particuliere collecties maken het mogelijk de diverse collecties van toen te ervaren en te raadplegen.

Een kijkje in de schatkamer van de historische collecties van het Landesmuseum Oldenburg, die variëren van Egyptische stukken uit de tijd van het Oude Rijk tot en met meesterwerken uit de Middeleeuwen en de Barok, illustreert de grote diversiteit van het verzamelen in Oldenburg. Aan het begin van het feestjaar hulde lichtkunstenaar Philipp Geist het Oldenburgse paleis en het paleisplein in een kleurrijke zee van licht.

Aantrekkingskracht van de kunst meemaken en ervaren (2) - 2
Mit Blauer Dominante 1, Ernst Wilhelm Nay, olieverf op canvas, 75 x 75 cm, 1951; Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte Oldenburg.

Elk expositiestuk is op een pagina beschreven en de tegenoverliggende pagina bevat een afbeelding ervan. De verzamelgeschiedenis is beschreven in episoden en thema’s en bevat gegevens en feiten uit 2000 jaar kunsthistorie. De compacte en fraai vorm gegeven catalogus is alleen bij museumkassa's voor de museumprijs van € 18 verkrijgbaar. De gevarieerde jubileumexpositie blijft te bewonderen en te ervaren tot en met 18 juni 2023.

ISBN 978-3-7319-1330-6, “Wundern & Staunen”, Anna Heinze, Juliane Peil en Rainer Stamm, Michael Imhof Verlag, 2023, 238 pagina’s, € 20.

Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte Oldenburg, Damm 1, D-26135 Oldenburg, www.landesmuseum-ol.de.


Gerelateerde artikelen