Aantrekkingskracht van de kunst meemaken en ervaren (1)

28 mei 2023

Ter gelegenheid van zijn 100e verjaardag nodigt het Landesmuseum Oldenburg alle kunstliefhebbers uit om zich in de speciale expositie “Wundern & Staunen” te vermaken, te verwonderen en te verbazen. Met de drie museumlocaties, het Slot, het Augusteum en het Prinsenpaleis, is dit Landesmuseum een prachtige plek om iets te leren over de bijzondere identiteit van de stad Oldenburg.

Aantrekkingskracht van de kunst meemaken en ervaren (1)

Wundern & Staunen

In de groots opgezette gevarieerde kunstexpositie is het absoluut mogelijk om je te verwonderen over kunst en cultuur als belangrijke bouwstenen van onze ontwikkeling en om steeds weer te kunnen ontdekken en om te leren van iets nieuws. Naast kunstwerken in de vormen van schilderen, voorwerpen, sculpturen en objecten uit de eigen collectie presenteert deze jubileumtentoonstelling in het historische Augusteum internationale bruikle-nen van topklasse.

Te zien zijn onder meer werken van Rembrandt en uit het Rubens-atelier, dat zich ooit als Groothertogelijke Schilderijengalerij in Oldenburg vestigde. Ze zijn voor het eerst sinds 1919 te zien in Oldenburg, toen de groothertog een deel van zijn collectie verkocht als gevolg van zijn troonsafstand. Ook werken van Erich Heckel, Aenne Biermann, Ernst Ludwig Kirchner en Emma Ritter herinneren aan de weg van Oldenburg naar het tijdperk van de avant-garde.

Sinds de opening in februari 1923 zet het Landesmuseum in het Slot Oldenburg zich in voor het hedendaagse modernisme. Belangrijke werken van Rudolf Schlichter, Carl Grossberg, Franz Radziwill en George Grosz staan in het licht van die vooruitstrevende periode van het museum tijdens de Weimarrepubliek en de Oldenburgse Vereniging voor Jonge Kunst. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7319-1330-6, “Wundern & Staunen”, Anna Heinze, Juliane Peil en Rainer Stamm, Michael Imhof Verlag, 2023, 238 pagina’s, € 20.

Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte Oldenburg, Damm 1, D-26135 Oldenburg, www.landesmuseum-ol.de.


Gerelateerde artikelen