Eerbetoon aan Mondriaan

25 mei 2023

De expositie “Hommage an Mondrian” in de Museum Kolvenburg kent inmiddels al een lange geschiedenis, die ontstond in het jaar 2002. De basis voor het huidige concept werd al in dat jaar gelegd tijdens de dialoog tussen de beeldhoudster E.R. Nele en galeriehoudster Conny van Kasteel. Er hebben 37 kunstenaars uit binnen- en buitenland aan dit project hun medewerking gegeven en het eindresultaat is meer dan verrassend.

Eerbetoon aan Mondriaan

Hommage an Mondrian

Uit dit gezelschap hebben 7 kunstenaars een tafel gemaakt, waarvan de maten waren aangegeven met 70 x 70 x 70 cm. Een stoel is gemaakt door Loek Bos en Willem Kloppers. De stoelmaat mochten zij zelf bepalen. En weer 28 andere kunstenaars kregen de opdracht een kruk te maken. De aangegeven maten waren 34 x 34 cm en 43 cm hoog.

Aan elke kunstenaar was gevraagd geen duidelijke Mondriaan-imitatie te maken, maar een eigen werk in tafel-, kruk- of stoelvorm ter ere van Mondriaan. Alle kunstenaars wisten niet van elkaar wie er ook aan het project meededen. Dit om te voorkomen dat ze met elkaar over het project zouden praten. Iedere kunstenaar moest het zelf oplossen.

Bij aflevering van de tafel, kruk of stoel kreeg iedereen pas de lijst met de namen van de kunstenaars. Ook is iedere kunstenaar gevraagd documentatie, schetsen, werktekeningen en een motivatie aan te leveren. Deze gegevens zijn zichtbaar naar de kunstwerken, die staan verspreid in historische ruimten van de Kolvenburg. Bij deze expositie is een catalogus (voor €2 aan de kassa) beschikbaar met de werken en biografieën over de kunstenaars.

Museum Kolvenburg, An der Kolvenburg 3, D-48727 Billerbeck, www.kolvenburg.de.


Gerelateerde artikelen