Introductie tot digitale beelden

20 mei 2023

Het boek “Introduction to Imaging” geeft technische informatie, praktische achtergronden en waardevolle tips aan curatoren, eigenaren, managers en beheerders van kunstverzamelingen, bibliotheken en andere collecties, aan studenten en belangstellenden, over het digitaliseren van reeds aanwezige analoge beelden. Zij vinden bovendien informatie over de grondbeginselen van het bouwen van een bestand aan opgeslagen digitale beelden.

Introductie tot digitale beelden

Introduction to Imaging

In de inleiding van het boek beschrijft de auteur een definitie en de opbouw van het digitale beeld. Het opgeslagen beeld is gekoppeld aan een computer en een softwareprogramma. Van een onafhankelijke opslag van beelden is geen sprake meer bij gedigitaliseerde opnamen, foto’s en illustraties. Wereldwijd zijn er al vele afspraken, normen en richtlijnen vastgelegd om alles in goede banen te leiden en te houden.

Het boek bespreekt deze internationaal vastgelegde afspraken. Kleur en beeldopbouw spelen een essentiële rol bij de kwaliteit en de reproductie van digitaal opgeslagen beelden. De lezer maakt kennis met de begrippen pixels, megabytes en kleurmanagement bij het digitaliseren van kunstwerken in kunstcollecties. Verder gaat de auteur in op begrippen als netwerken, systeemopbouw en systeemopslag, breedband en optische opslagmedia.

Hij geeft antwoord op de vraag: waarom digitaliseren?, beschrijft het verloop van een planning om een acceptabel resultaat te behalen en geeft informatie over het selecteren van scanners, het bewerken en het beveiligen van de opnamen. Het boek sluit af met een uitgebreid overzicht van organisaties, tijdschriften en een verklarende woordenlijst.

ISBN 0 89236 733 4, “Introduction to Imaging”, Howard Besser, Getty Research Institute, 2003, 89 pagina’s.


Gerelateerde artikelen