Radiologische ontwikkeling draagt bij aan geneeskunde (1)

7 juni 2020

Na de ontdekking van de röntgenstraling, door de Duitse natuurkundige Wilhelm C. Röntgen (1845-1923), kwam er al snel een stroom van ontwikkelingen en toepassingen in een grote diversiteit aan gebruiksgebieden van röntgenstraling en bijbehorende röntgenapparatuur opgang. Voor de ontdekking van de naar hem vernoemde röntgenstraling op 8 november 1895 ontving Wilhelm Conrad Röntgen de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 1901.

Radiologische ontwikkeling draagt bij aan geneeskunde (1)

Radiologie in Deutschland

Om deze bijzondere geschiedenis en de grootse ontwikkelingen ook beschikbaar te stellen voor een groot publiek en personen die werkzaam zijn in de radiologie heeft de Duitse Röntgenvereniging een witboek samen laten stellen over de ontwikkelingen van de radiologie in Duitsland. Het uitgebreide boek “Radiologie in Deutschland - Ein Weiβbuch” geeft tevens in een essay een beeld van de verwachtingen van het gebruik van radiologie in 2030.

Zoals de titel van dit zeer waardevolle informatieve boek al aangeeft richt de inhoud zich op de radiologie bij onze buren! In het algemeen zal het verloop in het ontstaan van het vakgebied radiologie niet opvallend afwijken van de ontwikkelingen die in ons land plaatsvonden. Door de ontdekking in Duitsland was er een kleine voorsprong in het verder ontdekken van eigenschappen van de radioactieve straling en negatieve gevolgen ervan op het menselijk lichaam.

Radiologische ontwikkeling draagt bij aan geneeskunde (1) - 2 Radiologische ontwikkeling draagt bij aan geneeskunde (1) - 3 Radiologische ontwikkeling draagt bij aan geneeskunde (1) - 4
Postzegelverzamelaars krijgen voortdurend een beeld van de technologische ontwikkelingen.

In de DRG-publicatie geven radiologen, medisch natuurkundigen, medisch-technische radiologie-assistenten en medisch-specialisten hun visie en belevingen in de dagelijkse praktijk met en voor patiënten. De inhoud van hun persoonlijke benaderingen en hun informatieve wetenswaardigheden uit het vakgebied van de Radiologie geven voor zowel aan leken als aan professionelen een interessante kijk op dit geweldig boeiende medische vakgebied. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-00-062663-0, “Radiologie in Deutschland”, Inga Godhusen, e.a., Deutsche Röntgen-gesellschaft, 2019, 248 pagina’s.