Regelmatig onderzoek van onze ogen echt noodzakelijk

9 april 2018

Het bestuur van de Macula Vereniging is voortdurend in het nieuws en aanwezig op specifieke beurzen en evenementen om de bezoekers te informeren over de noodzaak om onze ogen regelmatig te laten controleren. Op de zeer informatieve folder van de vereniging is een vervormd plaatje afgebeeld. Misschien is het macula-degeneratie? De folder bespreekt uitgebreid het verschijnsel van macula-degeneratie MD en de verschillende vormen van MD. Het scherp zien doen we met de macula, ook wel gele vlek genoemd. Bij MD wordt het scherp zien aangetast.

Regelmatig onderzoek van onze ogen echt noodzakelijk

Macula Vereniging

De meest voorkomende vorm is de zogenoemde droge vorm van leeftijdgebonden macula-degeneratie LMD. Bij een bepaalde vorm van MD is in een vroeg stadium een behandeling mogelijk. De zogenoemde droge vorm van LMD is een langzaam verlopend proces. Hoe dit proces in het netvlies verloopt is bekend, maar een oplossende behandeling is echter nog niet bekend. Daarom geeft de vereniging het advies om attent te zijn op veranderingen in de gezichtsscherpte en op eventuele vervorming van het beeld.

De folder bevat voor een eigen controle het Amslerraster, een vorm van een tegeltjes patroon, waarmee in beperkte mate de beginfase van een macula-degeneratie gemerkt kan worden. Een controle bij een oogarts, optometrist of opticien is professioneel en is natuurlijk veel effectiever.

Macula Vereniging, www.maculavereniging.nl.


Gerelateerde artikelen