René Magritte maakte zijn denken met kunst zichtbaar

28 november 2023

Het oeuvre aan gerealiseerde kunstwerken en alle daartoe behorende studies, teksten, schetsen, foto’s en publicaties van kunstenaar René Magritte (1898-1967) is van een onschatbare waarde in geld en betekenis voor kunstliefhebbers. Zijn keuze voor het surrealisme, met een knipoog naar het magisch realisme en onmogelijke menselijke voorstellingen, heeft een schat aan kunstwerken voortgebracht, die eigenlijk elke kunstkenner en liefhebber van kunst moet waarderen en verwonderen.

René Magritte maakte zijn denken met kunst zichtbaar

"Ceci n’est pas une pipe"; René Magritte

Welke publicatie je ook bekijkt, er is altijd weer werk te zien, dat verrast en zorg voor verbazing bij de toeschouwer. “Waar haalt Magritte telkens weer zijn inspiratie vandaan?” om bij ons zoveel plezier, fantasie en magie te veroorzaken. Magritte speelt met beeldtaal en is wereldberoemd geworden met onder andere het schilderij “Ceci n’est pas une pipe”. Maar ook zijn andere werken mogen gezien worden.

Ter voorbereiding van een bezoek aan een expositie met het werk van Magritte of zelfs een bezoek aan het Museum Magritte in Brussel geeft het kunstboekje “Magritte” een schat aan reproducties van vele van zijn schilderwerken, schetsen en foto’s uit het werk van de Belgische kunstenaar, waarin zijn vrouw en muze Georgette een grote rol speelde.

In het kunstboekje gaat de auteur gedetailleerd in op de herkenbare episoden uit zijn fascinerende loopbaan en ontwikkeling in zijn schilderkunst. Hij wilde niet bij de groep surrealisten behoren, maar had wel vriendschappelijke contacten met Dalí en bezocht hem ook. Daaruit zijn prachtige werken ontstaan, ook bij Salvador Dalí. Het boekje sluit af met een compacte biografie en met veel familiefoto’s.

ISBN 978-3-8228-0915-0, “Magritte”, Marcel Paquet, Taschen Verlag, 2001, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen