Werken van Soutine zorgen voor emotionele momenten (2)

23 november 2023

De mensen en motieven zijn diep ontroerend omdat hun kwetsbaarheid een uitdrukking geeft aan de existentiële angsten van onze tijd. Soutine groeide op in een stadje met een overwegend Joodse bevolking, nabij Minsk in het huidige Wit-Rusland. In het jaar 1913 vestigde hij zich in Parijs. Hoewel deze metropool zijn alternatieve thuis werd, bleef hij zijn hele leven een buitenstaander.

Werken van Soutine zorgen voor emotionele momenten (2)

Chaïm Soutine. Gegen den Strom

Aanvankelijk beheerste hij de taal slecht en was hij niet bekend met de sociale etiquette. De ervaring van vlucht en een migratie, die het leven van Soutine diepgaand heeft gevormd, is zichtbaar in zijn werken. Een van zijn weinige vrienden was de Italiaanse kunstenaar Amedeo Modigliani. Hij negeerde groepen kunstenaars en de leidende stromingen van het surrealisme en het kubisme.

Soutine, die na 1945 een grote invloed op de schilderkunst had, is een van de belangrijkste vertegenwoordigers geworden van het klassieke modernisme. In Duitsland wordt hij in artistieke kringen vereerd. Speciaal voor jeugdige bezoekers en voor leerlingen tijdens een schoolbezoek heeft het museum een werkboekje ontwikkeld. Bij de expositie is een catalogus verschenen met interessante artikelen over zijn leven, werk en de zeer sprekende werken.

Werken van Soutine zorgen voor emotionele momenten (2) - 2 Werken van Soutine zorgen voor emotionele momenten (2) - 3 Werken van Soutine zorgen voor emotionele momenten (2) - 4
Het oude meisje, Chaïm Soutine, olieverf op doek, ca. 1920, 71,5 x 54 cm; MAH Musée d’art et d’histoire in Genève.

ISBN 978-3-7757-5540-5, “Chaïm Soutine. Gegen den Strom”, Susanne Gaensheimer en Susanne Meyer-Büser, Hatje Cantz Verlag, 2023, 176 pagina’s, € 32.

Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen - K20, Grabbeplatz 5, D-40213 Düsseldorf, www.kunstsammlung.de.


Gerelateerde artikelen