Werken van Soutine zorgen voor emotionele momenten (1)

22 november 2023

De Kunstcollectie Noordrijn-Westfalen in Düsseldorf brengt in haar locatie K20 een interessant overzicht van bijzondere kunst van Chaïm Soutine (1893-1943). Zijn expressieve schilderijen werpen licht op zijn leven als joodse emigrant en getuigen van een veranderlijk bestaan aan de rand van de samenleving.

Werken van Soutine zorgen voor emotionele momenten (1)

Chaïm Soutine. Gegen den Strom

Met zo'n 60 schilderijen concentreert de expositie in K20 zich tot en met 14 januari 2024 bewust op de vroege meesterwerken van de kunstenaar en op de series die tussen 1918 en 1928 ontstonden. Soutine is een van de grote schilders van het klassieke modernisme. Zijn unieke voorstellingen op zijn schilderijen zijn gevoelig en ingrijpend tegelijk.

De opvallend gewelddadige stijl, de explosies van kleur en vormvervormingen roepen liefdesverklaringen op voor het leven en voor mensen op het laagste niveau van samenleving en milieu. Via zijn eigen biografie kon Soutine die constateringen als een ervaring delen. Pages, kamermeisjes, koks, misdienaars en koorjongens zijn op zijn doeken zijn modellen.

Daarmee creëert hij, net als met de schilderijen van weifelende landschappen en voorstellingen van geslachte dieren, treffende beelden voor een heel tijdperk. Een generatie die wordt gekenmerkt door oorlog, sociaal onrecht en de meedogenloze conflicten tussen religieuze en politieke wereldbeelden. (Wordt vervolgd).

Werken van Soutine zorgen voor emotionele momenten (1) - 2 Werken van Soutine zorgen voor emotionele momenten (1) - 3 Werken van Soutine zorgen voor emotionele momenten (1) - 4

ISBN 978-3-7757-5540-5, “Chaïm Soutine. Gegen den Strom”, Susanne Gaensheimer en Susanne Meyer-Büser, Hatje Cantz Verlag, 2023, 176 pagina’s, € 32.

Kunstsammlung, Nordrhein-Westfalen - K20, Grabbeplatz 5, D-40213 Düsseldorf, www.kunstsammlung.de.


Gerelateerde artikelen