Rijksmuseum opent haar deuren

8 april 2013

Eindelijk na 10 jaar intensief verbouwen, renoveren en restaureren is het zover en staat een feestelijke opening van het volledig vernieuwde Rijksmuseum niets meer in de weg. De Grand Opening vindt plaats op zaterdag 13 april 2013.

Rijksmuseum opent haar deuren

Op die dag openen de deuren voor iedereen voor het verhaal van Nederland van de Middeleeuwen tot nu aan de hand van ruim 8000 (kunst)objecten in een leerzame chronologische wandeling door 80 gerenoveerde zalen. Een boeiend verhaal van 800 jaar Nederlandse geschiedenis. Het beroemde schilderij De Nachtwacht is weer teruggekeerd op zijn originele plaats. De wereldberoemde kunstcollectie van het Rijksmuseum is op een geheel nieuwe wijze gepresenteerd en bevat schilderijen, meubels, fotografie, affiches, film en een vliegtuig.

Meer dan 30 zalen zijn gewijd aan het wonder van de Hollandse Gouden Eeuw, toen de jonge koopmansrepubliek wereldgeschiedenis schreef. Centraal staat daarin de compleet gerestaureerde en historisch gedecoreerde Eregalerij met de wereldberoemde kunstwerken van onder meer Frans Hals, Jan Steen, Johannes Vermeer en Rembrandt. Nieuw zijn de opstellingen in het thema Special Collections. De bezoeker maakt daarin kennis met grote deelverzamelingen uit de eigen collectie waarin bijzondere en onverwachte objecten uit de wetenschap, kunstnijverheid en vaderlandse geschiedenis worden getoond.

Direct na de opening biedt het museum vanaf het schooljaar 2013-2014 volop gelegenheid voor grootschalige schoolbezoeken. Een breed pakket aan activiteiten sluiten aan bij het concept en de geschiedeniscanon. Scholieren beleven op actieve wijze his-torische gebeurtenissen en herinneringen.

Rijksmuseum, Museumstraat 1, NL-1071 CJ Amsterdam, www.rijksmuseum.nl


Gerelateerde artikelen