Ruimtelijke visuele waarnemingen

12 juni 2017

Voor het onderwijs in de kunst en de kunstvorming komen er steeds meer boeken en lesmaterialen beschikbaar. Bij de Duitse uitgever R. Oldenbourg Verlag is het prachtige kunstboek “Der Blick in den Raum” beschikbaar voor het vak culturele en kunstzinnige vorming in het voortgezette onderwijs. Het werkelijk schitterend uitgevoerde lesmateriaal geeft een uitstekend beeld van de ontwikkelingen in de kunst en de kunststromingen.

Ruimtelijke visuele waarnemingen

Der Blick in den Raum

De perspectivische en ruimtelijke voorstellingen spelen daarbij belangrijke rollen in de opzet van kunstuitingen. De auteur geeft eerst een beeld van de kunstgeschiedenis. Daarna bespreekt hij in het hoofdstuk “Zien en Waarnemen” de aspecten van de visuele waarneming en een aantal bijzondere optische verschijnselen. Het leerboek gaat uitgebreid in op de grondbeginselen van het perspectief en geeft daarbij verschillende voorbeelden uit de praktijk van de schilderkunst.

Het verschijnsel van optische verwisselingen is op een leerzame wijze in beeld gebracht. Ook is er aandacht voor het gebruik van kleur en kleurcontrasten in de kunst. Dankzij de beschreven experimenten om het perspectief beter te leren kennen wordt het werk van Filippo Brunelleschi en Leon Battista Alberti belicht. De beroemde tekening van Albrecht Dürer voor het tekenen van het perspectief heeft vele kunstenaars geïnspireerd en wordt gebruikt als lesmateriaal.

In het leerboek is tevens aandacht voor de verrassende anamorfose van Hans Holbein. Van vele bekende kunstwerken zijn reproducties opgenomen. De leerling vindt in de lesstof meerdere vragen over de gepresenteerde onderwerpen. Door de professionele benadering van de kunst van het perspectief is dit leerboek ook een waardevol bezit voor kunstliefhebbers.

ISBN 3 486 87526 4, “Der Blick in den Raum”, Rainer Grimm, R. Oldenbourg Verlag, 1998, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen