Het leven en werk van Hermann von Helmholtz

13 juni 2017

Het meesterwerk van de biograaf en auteur Leo Koenigsberger met de biografie van de wereldberoemde natuurkundige Hermann von Helmholtz is onlangs in een volledige herdruk verschenen. Dankzij de bijzondere inspanningen van uitgever Thoemmes Press is het oorspronkelijke werk uit 1902 in haar volledigheid voor een breed publiek, bibliotheken, instituten, studenten en wetenschappers beschikbaar.

Het leven en werk van Hermann von Helmholtz

Hermann von Helmholtz

Zeer gedetailleerd beschrijft auteur Leo Koenigsberger het bijzondere leven, gebeurtenissen en het werk van Hermann von Helmholtz. Hij werd geboren op 31 augustus 1821 in Potsdam (D). In zijn kinderjaren werd Hermann Ludwig Ferdinand Helmholtz regelmatig getroffen door kinderziekten. Nadat hij vanaf 1830 onderwijs volgde op het gymnasium in Postdam ging het steeds beter met zijn gezondheid en viel zijn intelligentie bijzonder op.

Als 16-jarige schreef hij zich al in aan het Friedrich-Wilhelms-Institut in Berlijn voor het volgen van een medische studie en werd chirurg. Zo beschrijft de auteur de levensloop van deze uitzonderlijke natuurkundige en geeft een zeer lezenswaardig beeld van de vele successen die Helmholtz mocht meemaken. Hij werd militairarts, leraar aan de kunstacademie, professor in de fysiologie, natuurkunde en de anatomie.

Met name zijn bijdragen aan de leer van de visuele waarneming zijn inmiddels wereldberoemd geworden. Hij vond de oogspiegel uit, waarmee het netvlies kan worden bestudeerd. Ook had hij een uitgesproken visie over de resultaten uit Goethes natuurwetenschappelijke onderzoeken. Zijn contacten en verhandelingen met collega’s als Brewster en Donders geven een duidelijk beeld van zijn briljante kennis over de visuele waarneming.

Het leven en werk van Hermann von Helmholtz - 2

De lezer maakt kennis met zijn vele voordrachten in binnen- en buitenland over de theorie van het zien, het stereozien en over vele natuurkundige onderwerpen. Zijn enorme belangstelling voor de natuurkunde en zijn veelzijdigheid in de algemene wetenschap zijn zeer gedetailleerd en boeiend beschreven.
Helmholtz voerde met meerdere geleerde tijdgenoten uitvoerige briefwisselingen, zoals die met Heinrich Hertz.

Op 8 september 1894 is Hermann von Helmholtz overleden. Deze “tijdloze” beschrijving over zijn leven, werk en levenswerk kunnen wij van harte aanbevelen aan elke natuurkundige en geïnteresseerde in de geschiedenis van de wetenschap. Dit beroemde levenswerk mag niet ontbreken in de bibliotheken van universiteiten, hogescholen, medische opleidingen en instituten en hoort zeker thuis in documentatiecentra van bedrijven, instellingen en organisaties, die werkzaam zijn in de medische branche.

ISBN 1 85506 949 0, “Hermann von Helmholtz”, Leo Koenigsberger, Thoemmes Press, 2001, 3 delen met in totaal 903 pagina’s.


Gerelateerde artikelen