De wijsheid van John Dalton

10 juni 2017

In het studieboek “John Dalton’s Colour Vision Legacy” is het fenomeen Kleur op een wetenschappelijke wijze benaderd. De inhoud van dit omvangrijke werk ontstond door de teksten en afbeeldingen van geselecteerde voordrachten, gehouden tijdens een internationaal congres, verder uit te werken en te bundelen. De samenstellers verdeelden het omvangrijke vakgebied voor de inhoud van het studieboek in tien secties.

De wijsheid van John Dalton

John Dalton’s Colour Vision Legacy

De artikelen in de eerste sectie behandelen in beperkte mate het leven en het werk van Dalton, zijn kleurrijke observaties en zijn verhandelingen over stoornissen in het zien en waarnemen van kleuren, ook wel kleurenblindheid genoemd.

John Dalton werd geboren in het dorp Eaglesfield in het Engelse Lake District in 1766. Al snel leerde hij de kunst van het scherp observeren en het daarna nauwkeurig vastleggen van het resultaat van deze waarnemingen.

In 1793 kreeg hij zijn aanstelling als wiskunde docent aan het New College in Manchester (UK). Een jaar later gaf hij zijn eerste voordracht over het waarnemen van kleuren en zijn bijzondere beschrijving van geconstateerde kleurafwijkingen. Hij mag gezien worden als de ontdekker van kleurenblindheid en werd in de wereld van kleurenblinden ingedeeld als protanoop. Dalton zag geen verschil tussen rood en grijs. In 1844 overleed John Dalton.

Andere secties in het boek behandelen onder andere de onderwerpen visuele pigmenten, ruimtelijke aspecten van kleuren zien, opsporen van verstoringen in het zien van kleuren, kleuren onderzoek en het praktische gebruik van kleuren. Elk hoofdonderwerp is daarbij weer uitgewerkt in vele korte en bondige wetenschappelijke verhandelingen. Er zijn zowel medische als technische uitwerkingen opgenomen. Elke uitgewerkte voordracht sluit af met een literatuurverwijzing.

Het geheel is ruim geïllustreerd met grafieken en tekeningen en het boek bevat een bescheiden aantal pagina’s in kleur. Met een uitgebreide trefwoordenregister wordt dit studieboek afgesloten. De inhoud is geschikt voor hoogleraren, docenten, onderzoekers, biologen, oogartsen en wetenschappelijk medewerkers verbonden aan universiteiten en onderzoeksinstituten.

ISBN 0 7484 0310 8, “John Dalton’s Colour Vision Legacy”, Christine Dickinson, Ian Murray en David Carden, Taylor & Francis Ltd, 738 pagina’s.


Gerelateerde artikelen