Schijnwerpers op kunst, projecten en installaties (1)

10 september 2016

Onder de titel “spot on” presenteert het Museum Kunst Palast een nieuwe serie compacte tentoonstellingen van nieuwe en weer te ontdekken kunst van bekende en minder bekende kunstenaars. In een ritme van een half jaar wordt telkens een nieuwe serie werken getoond. Het zijn de nieuw verworven werken voor de eigen collectie, of ontdekte en gerestaureerde kunstwerken en installaties, videofilms, historische werken en gewoon kunst, die de moeite waard is om weer te tonen aan de liefhebbers van kunst.

Schijnwerpers op kunst, projecten en installaties (1)

Zero en Joseph Beuys

De getoonde werken zijn van kunstenaars of groepen van kunstenaars, die op één of andere wijze een relatie hebben met Düsseldorf. In de eerste “spot on” toonde het museum het werk van zes kunstenaars in zes zalen van dit prachtige authentieke en bijzonder aantrekkelijk gebouwde museum.

Schijnwerpers op kunst, projecten en installaties (1) - 2

De expositie “Zero in der Fotografie” liet het werk zien van deelnemers aan het project Zero, dat in 1957 begon met voor die tijd gedurfde kunstzinnige experimenten met licht, kunst, beweging, spiegelingen, foto en vele andere middelen. Bekende namen als Heinz Mack, Otto Piene, Yves Klein en Jean Tinguely maakten deel uit van de groep Zero, die in 1966 uit elkaar viel.

Het idee, de voorwerpen en het optreden van Joseph Beuys in “Eurasienstab II” was vanaf 1968 voor velen een belevenis. De objecten en de video-opnamen van dit kunstobject maken al 20 jaar deel uit van de collectie van het Museum Kunst Palast op basis van een langdurige uitleen en zijn onlangs in het bezit gekomen van het museum. Rondom “Eurasienstab” hebben bekende kunstenaars als Blinky Palermo, Imi Knoebel en Katharina Sieverding als studenten in de Beuysklas van de Kunst- academie hun steentjes bijgedragen. In zijn kunstzinnige optreden laat hij op een symbolische wijze met hoekprofielen en een koperen staaf de eenheid van Azië en Europa zien en tegelijkertijd verwerkt hij de scheiding tussen oost en west in zijn performance. Met foto’s en een videofilm beleefde het publiek zijn voorstelling.


Gerelateerde artikelen