Sophie Taeuber-Arp was een pionier in de abstracte kunst (1)

31 mei 2021

De Zwitserse kunstenares, ontwerpster en kunsthandwerkster Sophie Taeuber-Arp (1889–1943) was pionier op het gebied van abstracte composities. In haar interdisciplinaire werk verlegde ze met schijnbaar speels gemak de traditionele grenzen tussen kunst en leven. De vreugde van het experimenteren binnen de kringen van de avant-garde in Zürich en Parijs, waartoe ze behoorde, en haar ambachtelijke trainingen en onderwijsactiviteiten versmolten tot een geleefde toegepaste abstractie, waarmee ze in bijna alle fasen van haar leven ontwierp.

Sophie Taeuber-Arp was een pionier in de abstracte kunst (1)

Sophie Taeuber-Arp. Gelebte Abstraktion

Toen ze in 1943 tragisch om kwam bij een ongeval, omvatte haar oeuvre textiel zoals kussens, tafelkleden, kralenwerk, een poppentheater, meubels, kostuums, muurschildering, architectuur, grafische ontwerpen, schilderen, tekenen, beeldhouwkunst en reliëfs. Met haar werk en nalatenschap heeft zij in korte tijd veel bijgedragen aan de ontwikkelingen in abstracte kunst met een creatieve combinatie van kleuren, vormen en materialen.

Met haar werk verrijkte zij de kunstwereld met een facettenrijke en levendige beeldspraak binnen het geheel aan beeldende kunst, handarbeid en design. In de rijk ingerichte expositie “Sophie Taeuber-Arp. Gelebte Abstraktion” (“Living Abstraction”) maken bezoekers van Kunstmuseum Basel tot en met 20 juni 2021 op een overzichtelijke wijze kennis met de veelheid aan materialen, vormen en ontwerpen van een gedreven kunstenares in een retrospectieve samenstelling van ruim 250 kunstwerken uit nationale, internationale en privé-collecties.

Door de tweetalige opzet van alle essays, toelichtingen en overzichten in de goed verzorgde catalogus zullen velen op een ontspannen wijze ook thuis, in de studie of op het werk kennis kunnen maken met het ongelooflijk brede oeuvre van de kunstenares. Hoe verschillend de materialen die ze gebruikt ook zijn, haar formele taal is tegelijkertijd helder en levendig. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7204-0250-7, “Sophie Taeuber-Arp. Gelebte Abstraktion”, Eva Reifert en Claudia Blank, Hirmer Verlag, 2021, 352 pagina’s.

Kunstmuseum Basel, St. Alban-Graben 16, CH-4051 Basel, www.kunstmuseumbasel.ch.


Gerelateerde artikelen