Sophie Taeuber-Arp was een pionier in de abstracte kunst (2)

1 juni 2021

Sophie Taeuber-Arp ontdekte de dans als expressiemiddel in de Zürichse Dada-omgeving. Het vrolijke spel van evenwicht en uit balans bleef tot ver na deze tijd een essentieel kenmerk van haar kunst en inspireerde ook haar abstracte composities. De kunstexpositie werd georganiseerd in een samenwerking met het Museum of Modern Art, New York en Tate, Londen.

Sophie Taeuber-Arp was een pionier in de abstracte kunst (2)

Sophie Taeuber-Arp. Gelebte Abstraktion

Een portret van de kunstenares zal bij een aantal lezers bekend zijn, omdat het tientallen jaren het toen geldige biljet van 50 Zwitserse franken sierde. De spannende overzichten in de museumzalen maken het mogelijk om de ontwikkeling van haar werk te herbeleven vanaf haar begin in de kunsten en ambachten tot en met de architectuur gerelateerde projecten in Straatsburg en de abstracte schilderijen uit het Parijse tijdperk.

In 1937 was Taeuber-Arp met tal van werken vertegenwoordigd in de tentoonstelling Constructivists in de Kunsthalle Basel, die belangrijk was voor de ontwikkeling en verspreiding van abstractie. Dat verbindt haar net zo goed met Basel als het feit dat hier belangrijke verzamelaars van haar kunst te vinden zijn. Sophie Taeuber-Arp besloot al vroeg een opleiding te volgen in de kunsten en ambachten in St. Gallen en München, waar ze zich specialiseerde in textielontwerp en houtsnijwerk aan de Debschitz School.

Gedurende deze tijd kregen handwerk en handwerktechnieken een nieuwe waardering als alternatief voor de wijdverbreide industriële productie. In 1914 vestigde Taeuber-Arp zich in Zürich en volgde een opleiding in expressieve dans. Als Sophie Taeuber leerde zij in 1915 Hans Arp kennen bij een expositie in Galerie Tanner in Zürich. Tijdens een verblijf in een kunstenaarskolonie bij Ascona ontmoette zij weer Hans Arp en ontstond een stevige vriendschap. (Wordt vervolgd).

Sophie Taeuber-Arp was een pionier in de abstracte kunst (2) - 2
Compositie, 1930, Sophie Taeuber-Arp, olieverf en metalenstroken op doek, 49,5 x 64,1 cm, The Museum of Modern Art, New York, The Riklis Collection of McCrory Corporation.

ISBN 978-3-7204-0250-7, “Sophie Taeuber-Arp. Gelebte Abstrak-tion”, Eva Reifert en Claudia Blank, Hirmer Verlag, 2021, 352 pagina’s.

Kunstmuseum Basel, St. Alban-Graben 16, CH-4051 Basel, www.kunstmuseumbasel.ch.


Gerelateerde artikelen