Sophie Taeuber-Arp was een pionier in de abstracte kunst (3)

2 juni 2021

Met haar toekomstige echtgenoot Hans Arp was ze actief in de antiburgerlijke dada-beweging. Ze nam deel aan verschillende tentoonstellingen van handwerk. In 1922 werd hun kunstzinnige relatie bekrachtigd door het huwelijk. In de tweede helft van de 20-er jaren namen Sophie Taeuber-Arp en haar man het Franse staatsburgerschap aan. Ze bracht veel tijd door in Straatsburg, waar ze een aantal interieuropdrachten kreeg.

Sophie Taeuber-Arp was een pionier in de abstracte kunst (3)

Sophie Taeuber-Arp. Gelebte Abstraktion

Begin jaren dertig gaf Taeuber-Arp haar baan in Zürich op en verhuisde naar Parijs. In 1940 vluchtten Taeuber-Arp en haar man door de politieke veranderingen naar Zuid-Frankrijk. Daar leden ze aan armoede en ondervoeding. In 1943 wisten ze te ontsnappen naar Zürich, waar kort daarna Sophie Taeuber-Arp tragisch stierf aan koolmonoxidevergiftiging door een verkeerd behandelde kachel.

De expositie is later ook te zien op de locaties van Tate Modern, Londen, 15 juli t/m 17 oktober 2021 en van het Museum of Modern Art, New York, 21 november 2021 t/m 12 maart 2022. Bij deze exposities is dan de Engelstalige catalogus beschikbaar.

Sophie Taeuber-Arp was een pionier in de abstracte kunst (3) - 2

De uitgebreide catalogus bij de expositie, ontworpen door het Museum of Modern Art, verschijnt in het Engels en speciaal in een Duitstalige uitgave voor de bezoekers van het Kunstmuseum Basel. De bijdragen van internationale auteurs belichten het werk van Sophie Taeuber-Arps in al haar verschillende facetten. Naast de afbeeldingen van gerealiseerde kunstwerken bevat de catalogus ook afbeeldingen van schetsen en werktekeningen.

ISBN 978-3-7204-0250-7, “Sophie Taeuber-Arp. Gelebte Abstrak-tion”, Eva Reifert en Claudia Blank, Hirmer Verlag, 2021, 352 pagina’s.

Kunstmuseum Basel, St. Alban-Graben 16, CH-4051 Basel, www.kunstmuseumbasel.ch.


Gerelateerde artikelen