Geometrisch abstract werk van Bob Bonies in Den Haag (1)

3 juni 2021

Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw maakt kunstenaar Bob Bonies (Den Haag, 1937) geometrisch abstracte schilderijen die gezichtsbepalend zijn voor abstracte kunst in Nederland en tot op de dag van vandaag een eigentijds karakter hebben gehouden. Zijn oeuvre beslaat momenteel zes decennia. De monochrome kleurvlakken refereren aan niets anders dan wat ze zijn: kleur en vorm.

Geometrisch abstract werk van Bob Bonies in Den Haag (1)

Kunstmuseum Den Haag

Zijn aanvankelijke keuze voor een strikte beperking tot het gebruik van drie grondkleuren rood, geel en blauw, heeft hij bij het realiseren van groot formaat schilderijen die keuze toch aangevuld met de kleur groen. In de begin jaren zestig van de 20e eeuw verbleef Bob Bonies in de Verenigde Staten en Canada.

Daar maakte hij kennis met de uitstraling van de kunst vanuit het verwerken van de drie wiskundige basisvormen driehoek, vierkant en cirkel, waaruit grote abstracte schilderijen met heldere kleurvlakken ontstonden. Ook kwam hij daar in aanraking met uitingen van minimalistische kunst, een kunststroming die na zijn terugkeer in Nederland voor het eerst in Europa te zien was in 1968 in Kunstmuseum Den Haag, nota bene in zijn eigen geboorte- en woonplaats.

Geometrisch abstract werk van Bob Bonies in Den Haag (1) - 2 Geometrisch abstract werk van Bob Bonies in Den Haag (1) - 3
Afb.1 Zaaloverzicht in de expositie “Bob Bonies” in het Kunstmuseum Den Haag © Yves Krol. Afb.2 De catalogus van de expositie Bob Bonies in 2003 in het Arithmeum in Bonn. De april 2021-uitgave van de tentoonstellingsgids Art Alert schrijft ook over de expositie Bob Bonies in Den Haag.

In het Kunstmuseum Den Haag vindt tot en met 5 september 2021 de expositie “Bob Bonies” plaats, waarin het museum, in nauwe samenwerking met de kunstenaar, de bezoekers laat genieten van het kleurrijke mathematisch boeiende werk van deze ook internationaal actieve en zeer gewaardeerde kunstenaar. (Wordt vervolgd).

Kunstmuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag, www.kunstmuseum.nl.


Gerelateerde artikelen