Geometrisch abstract werk van Bob Bonies in Den Haag (2)

4 juni 2021

Hoewel Bob Bonies sterk werd beïnvloed door kunst die hij in de Verenigde Staten ontdekte, is hij bovenal Europees kunstenaar. Hij volgde zijn kunstopleidingen aan de Vrije Academie in Den Haag, aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Konstfack-Skolan in Stockholm.

Geometrisch abstract werk van Bob Bonies in Den Haag (2)

Kunstmuseum Den Haag

Vanaf zijn eerste constructivistisch abstracte werken is het duidelijk dat hij ook een voorkeur heeft voor het werk van Russische avant-gardisten, als Kazimir Malevitsj en El Lissitzky en kunstenaars van De Stijl, zoals Piet Mondriaan en Theo van Doesburg.

Niet voor niets stromingen die in Nederlandse musea goed zijn vertegenwoordigd. Maar ook moderne werken van Piet Zwart en Paul Schuitema, geestverwanten van De Stijl en docenten aan kunstacademies, zorgden voor een blijvende invloed op de minimalistische kunststijl van Bonies. Bij de expositie verschijnt een bijzondere publicatie, die zal worden uitgegeven door de bekende uitgever Walther König.

Kunstmuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag, www.kunstmuseum.nl.

Geometrisch abstract werk van Bob Bonies in Den Haag (2) - 2
Een kunstwerk zonder titel van Bob Bonies, 1968, acryl op doek, 180 x 380 cm, tweedelig; illustratie uit de catalogus van het Arithmeum te Bonn.


Gerelateerde artikelen