Spiegelbeelden als objecten in de kunst en geneeskunde

15 oktober 2022

De publicatie die verscheen bij de expositie “MIRROR IMAGES - Spiegelbeelden in Kunst en Geneeskunde”, in 2017 in het Kunstmuseum Thun, heeft nog niets aan waarde verloren voor kunstliefhebbers en voor personen met interesse in het gebruik van spiegelingen bij ontwerpen van kunst.

Spiegelbeelden als objecten in de kunst en geneeskunde

Reflections in Art and Medicine

In de inleiding in de bijbehorende publicatie valt de volgende vraagstelling rondom het uitdagende onderwerp op: “Wat zoekt kunst in een museale omgeving met beelden, apparaten en toebehoren over de medische geschiedenis en waar streeft de geneeskunde, of liever neurofysiologie, naar in een kunstmuseum?” Een globaal eerste antwoord op deze vraag wordt al meteen gegeven: “Op het eerste gezicht hebben ze onderling weinig aanspreekpunten".

"Maar zodra de geschiedenis en ontwikkeling van beeldende kunst in beeld komt, wordt duidelijk dat kunstenaars al in de middeleeuwen ontdekkingen en ontwikkelingen in de geneeskunde al voor hun eigen doeleinden gebruikten.” In het kader van de thema’s binnen de sfeer van de nieuwsbrief zijn er zeer interessante overeenkomsten tussen Kunst en Geneeskunde te ontdekken en te bewonderen in de leerzame en informatieve publicatie.

Zo is er aandacht voor de oogspiegel, de omkeerbril van Google, spiegelkasten, een fotolabyrint, een spiegelende bol en essays over het werk van kunstenaars, die zich lieten inspireren door de mogelijkheden van het gebruik van spiegels in de kunst.

ISBN 978-3-903131-88-0, “Reflections in Art and Medicine”, Helen Hirsch en Alessandra Pace, VfmK Verlag für moderne Kunst Wien, 2017, 144 pagina’s.


Gerelateerde artikelen