Illusionistische fotografie in magische panoramabeelden (2)

11 oktober 2022

Zelfs voor de start van de jaartelling zijn beeldhouwwerken bekend van platte oren in een breed beeld. Het prachtig verzorgde fotoboek geeft enkele voorbeelden uit de vroege historie. De kunstenaars geven in hun fotoboek een uitgebreide verklaring en een uitleg over het tot stand komen van deze magische portretten.

Illusionistische fotografie in magische panoramabeelden (2)

Koschies Surfaces

Met hun spleetcamera’s sloegen zij een nieuwe weg in naar een andere werkelijkheid van fotograferen die nu gebruik maakt van een beweging als de te portretteren personen. In tegenstelling tot conventionele camera's hebben de toegepaste apparaten geen mechanische sluiter. De opname wordt gemaakt via een permanent openstaande smalle verticale spleet en wordt het fotogevoelige materiaal dan naadloos belicht in één constante beweging.

Alles wat synchroon met de opnamesnelheid van de camera voor de opening beweegt, wordt figuurlijk weergegeven - als een opeenvolging van wat er door de opnamegleuf is binnengekomen. Door de lange opnametijd van 30 seconden en de hoge, aanhoudende concentratie van de opnames, kunnen beelden in de Surfacesserie worden gezien als een herinnering aan de beginjaren van de portretfotografie.

Illusionistische fotografie in magische panoramabeelden (2) - 2
Sfeerbeeld uit een fototentoonstelling. Illustratie uit het boek Koschies Surfaces.

Zowel in hun aard als in hun representatievorm zijn ze tegelijk een verdere ontwikkeling van de portretfotografie. De personen werden vooraf goed voorbereid op een lastige geconcentreerde opname. De teksten in het fotoboek zijn weergegeven in het Duits en Engels. Naast de compacte biografie van de kunstenaars bevat het boek overzichten van catalogi en van fototentoonstellingen. Een uitstekende informatiebron voor docenten en studenten.

ISBN 978-3-422-98947-4, “Koschies Surfaces”, Klaus Honnef, Christoph Tannert en Sigrid Weigel, Deutsche Kunstverlag, 2022, 160 pagina’s, € 48.


Gerelateerde artikelen