Illusionistische fotografie in magische panoramabeelden (1)

10 oktober 2022

Fotografen- en kunstenaarsduo Koschies hebben wel een heel bijzondere creatieve manier gevonden om personen te fotograferen op merkwaardige wijze en op foto’s als breedbeeldportretten vast te leggen. Deze foto’s van Axel en Birgit Koschies hebben iets magisch. Ze laten gezichten zien die nog nooit eerder zijn gezien - technisch verfijnd en archaïsch tegelijk.

Illusionistische fotografie in magische panoramabeelden (1)

Koschies Surfaces

De 360-graden portretten van het kunstenaarsduo Koschies deconstrueren bekende westerse uitzichten. Ze organiseren zich niet naar een verdwijnpunt, maar komen volledig aan de oppervlakte voor. Met hun fascinerende spleetcamera-opnames betreden de kunstenaars nieuw visueel terrein en creatieve mogelijkheden. Niet op basis van digitale manipulaties, maar door de creatieve invloed van de tijd tijdens de opname zelf.

De portretten vormen een enorme uitdaging voor de ogen van de laatmoderne geadresseerden, die voornamelijk doordrenkt zijn met traditionele fotografie. In het fotoboek “Koschies - Surfaces” zijn de breedbeeldfoto’s op groot formaat afgedrukt en tonen magisch visueel werkende revolutionaire allround portretten als gezichtslandschappen. Het haar van de geportretteerde personen staat wel heel dominant aan de linker en rechter zijde van de persoon afgebeeld.

Illusionistische fotografie in magische panoramabeelden (1) - 2
Suspicion, 2019, Koschies. Illustratie uit het boek Koschies Surfaces.

In de interessante essays geven de deskundigen informatie over de chronistische visuele werelden van de Surfaces. Het portret van een persoon is een optische verschijning als een perspectief in de tijd. De camera heeft een beweging gemaakt en digitale bewerkingen deden de rest van het werk om een serie fascinerende foto’s te schieten. Bij het kijken naar de brede foto’s is de waarnemer direct verbijsterd door het merkwaardig gevormde gezicht aan beide zijden van de neus en mond.

In eerste instantie wordt het gezicht van een persoon herkend. Maar een lichte twijfel komt tevoorschijn en maakt al snel plaats voor de vertwijfeling van een vervormd beeld. De ogen van de waarnemers schieten van links naar rechts en omgekeerd. Dergelijk gevormde voorstellingen van het gezicht van personen zijn niet geheel nieuw in de moderne geschiedenis. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-422-98947-4, “Koschies Surfaces”, Klaus Honnef, Christoph Tannert en Sigrid Weigel, Deutsche Kunstverlag, 2022, 160 pagina’s, € 48.


Gerelateerde artikelen