Geometrische structuren in werk van François Morellet (2)

24 augustus 2022

Bij het bedenken en realiseren van zijn werken liet hij zich inspireren door werk van Piet Mondriaan en van schilder Pierre Dmitrienko (Nouvelle École de Paris). Al in 1950 noemde hij zichzelf een abstracte schilder en omstreeks die tijd had hij al een eerste expositie bij de Galerie Creuze in Parijs. In de 60-jaren ging hij met kunstenaars als Francisco Sobrino, Horacio Garcia Rossi, Julio Le Parc, Yvaral en Joël Stein experimenteren met kinetische kunst.

Geometrische structuren in werk van François Morellet (2)

Morellet

In 1963 begon Morellet lichtobjecten te creëren met behulp van neonbuizen naar het voorbeeld van de Amerikaan Dan Flavin. Vanaf het einde der jaren zestig ging Morellet zich bezighouden met kunst in relatie tot de architectuur en kunst in openbare ruimten.

Voorbeelden van deze projecten zijn: het Centre Culturel in Compiègne, de wijk La Défense in Parijs en bijdragen aan het beeldenpark van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Het werk van Morellet wordt gerekend tot de geometrische abstractie en het past bij het minimalisme van Donald Judd, Ellsworth Kelly, Sol LeWitt en Frank Stella. Tegelijkertijd is er verwantschap te constateren met het dadaïsme. Een bezoek aan het museum is zeker aan te raden en de informatieve catalogus is een sieraad voor de collectie. Het Forum Würth Chur viert in 2022 haar 20-jarig bestaan als kunstlocatie voor het tonen van werk uit de omvangrijke kunstverzameling Würth.

Geometrische structuren in werk van François Morellet (2) - 2 Geometrische structuren in werk van François Morellet (2) - 3
A P.R.I.O.R.I., François Morellet, 200 x 200 cm, 2004, Collectie Würth, werknr. 8220.

ISBN 978-3-89929-145-2, “Morellet”, C. Sylvia Weber, Swiridoff Verlag, 2008, 153 pagina’s, € 20.

Forum Würth Chur, Aspermontstrasse 1, CH-7000 Chur, www.forum-wuerth.ch.


Gerelateerde artikelen