Op ontdekking in de wereld van apparaten en machines (2)

22 augustus 2022

De aandacht van de auteur is niet primair gericht op de ‘nuttige’ uitvindingen, maar eerder op artistieke uitvindingen en soms ook op de absurditeiten en gekte van het genre. Dit boek is dus ook een verzameling hybride wereldontwerpen, utopieën en obsessies.

Op ontdekking in de wereld van apparaten en machines (2)

Maschinenbuch

Het rijk van mechanische fantasie wordt niet alleen bevolkt door serieuze kunstenaars en goed opgeleide ingenieurs, maar ook door goden, duivels, dichters en filosofen, utopisten, charlatans, kwakzalvers, oplichters en fantasten. Het panopticum van de technologie biedt plaats aan alle onderzoekers die hun ideeën omzetten in mechanische wonderen en soms in apparaten die volkomen nutteloos zijn voor algemeen gebruik.

Het is geen toeval dat het boek verscheen bij de tentoonstelling “World Machine” in het Slotmuseum in Linz, ter gelegenheid van de 450e geboortedag van Johannes Kepler, waar de astronoom ook zijn werk uitvoerde en waar hij veel van zijn belangrijkste werken realiseerde. Naast het wiskundig gebeuren is het bekend dat Kepler’s persoonlijkheid de kracht van verbeelding, de liefde voor experimenteren en het visionair denken sterk heeft kunnen ontwikkelen.

Op ontdekking in de wereld van apparaten en machines (2) - 2 Op ontdekking in de wereld van apparaten en machines (2) - 3 Op ontdekking in de wereld van apparaten en machines (2) - 4
De 450e geboortedag van Johannes Kepler stond in 2021 centraal in de fascinerende tentoonstelling “Wereldmachines” in het Oostenrijkse Linz.

Kepler bezat een artistieke aanleg om zijn creatieve geest naar een hoog niveau op te tillen en om daarmee zijn utopische ontwikkelingen te kunnen stimuleren. In het boekwerk vol met visuele verrassingen en prachtige onderhoudende en leerzame toelichtingen op getoonde “machines” is een veelheid aan geschiedkundige feiten en gebeurtenissen besproken, die zorgen voor verwondering en verbazing bij de lezers.

ISBN 978-3-03942-029-2, “Maschinenbuch”, Gottfried Hattinger, Verlag Scheidegger & Spiess, 2021, 632 pagina’s, € 38.


Gerelateerde artikelen