Kunstzinnige aandacht voor een werk van René Magritte

10 augustus 2022

Met een bijzondere aankoop van een werk van René Magritte door de Kunstcollectie Noordrijn-Westfalen, in de samenwerking met twee andere instituten ter bevordering van kunst en cultuur, werd het schilderij “Les jours gigantesques” uit 1928 toegevoegd aan drie andere eerder aangekochte vroege surrealistische werken van schilder René Magritte binnen de bestaande kunstcollectie.

Kunstzinnige aandacht voor een werk van René Magritte

René Magritte: Les jours gigantesques

Het schilderij verrijkt de uiterst waardevolle collectie surrealistische werken met werk van Max Ernst, Joan Miró, Yves Tanguy, René Magritte, Man Ray, Salvador Dalí en Richard Oelze. De reputatie van de Düsseldorfse collectie is ook gebaseerd op picturale werken van voorlopers als Carlo Carrà, Giorgio de Chirico en Marcel Duchamp, of kunstenaars die slechts af en toe in aanraking kwamen met het surrealisme, zoals Pablo Picasso en Hans Arp.

Kunstzinnige aandacht voor een werk van René Magritte - 2 Kunstzinnige aandacht voor een werk van René Magritte - 3 Kunstzinnige aandacht voor een werk van René Magritte - 4
Werken van René Magritte worden regelmatig afgebeeld op postzegels en -blokken.

In de reeks speciale brochures Patrimonia verscheen een uitgebreide rapportage over deze kunstaankoop voor de collectie van het museum, dat bekend is onder K20 in Düsseldorf. Het betreffende werk is uitgebreid besproken in de context van andere surrealistische werken uit de periode van het ontstaan van het werk. Een groot aantal afbeeldingen van schetsen en reproducties van schilderijen uit de 20-er van de 20e eeuw maken deze publicatie waardevol voor kunstliefhebbers.

“René Magritte: Les jours gigantesques”, Thomas Heyden, Kulturstiftung der Länder, 1996, 50 pagina’s, Patrimonia 111.