Op ontdekking in de wereld van apparaten en machines (1)

22 augustus 2022

Ter gelegenheid van de expositie “World Machine” in het Schlossmuseum Linz verscheen de catalogus en tevens leer- en studieboek onder de titel “Maschinenbuch”. De expositie is alweer afgelopen, maar het met zorg geschreven boek is verkrijgbaar. De auteur en samensteller van dit prachtige en vermakelijke omvangrijke kunst- en studieboek neemt lezers mee op een eneverende ontdekkingsreis in de merkwaardige en spannende wereld van apparaten en machines.

Op ontdekking in de wereld van apparaten en machines (1)

Maschinenbuch

Het zijn niet altijd bruikbare apparaten die in het boek zijn afgebeeld en zijn besproken, maar dienen ook voor experimenten, interventies en er zijn machines die nooit eerder hebben bestaan. Technische innovaties komen aan bod, evenals de uitvindingen van kunstenaars, genieën en utopisten, alsmede die van de charlatans, oplichters en kwakzalvers.

Het rijk geïllustreerde werk biedt zowel een geografisch als een chronologisch uitgebreid overzicht van fantastische en bedachte en gerealiseerde apparaten, een zoektocht door een verzameling hybride wereldontwerpen, hersenkronkels en obsessies, maar ook een associatieve kijk op de ontwikkeling en representatie van machines in kunst, architectuur, technologie, entertainment en in de alledaagse cultuur.

Op ontdekking in de wereld van apparaten en machines (1) - 2 Op ontdekking in de wereld van apparaten en machines (1) - 3
Ook wereldberoemd zijn de tijdmachines van de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely.

Dit is een boek over genieën, kunstenaars, uitvinders en mechanica met als gemeenschappelijk doel de constructie van apparaten en machines. Het gaat er niet om opnieuw de geschiedenis van de techniek te traceren, dat zou bovendien een verspilde moeite zijn. Ook al is technische ontwikkeling een constante metgezel en stimulans in de kunstgeschiedenis. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-03942-029-2, “Maschinenbuch”, Gottfried Hattinger, Verlag Scheidegger & Spiess, 2021, 632 pagina’s, € 38.


Gerelateerde artikelen