Museum toont de collectie Anne Gruner Schlumberger

11 augustus 2022

In het Pablo Picasso Museum in Münster vond in 2016 de tentoonstelling “Van Arp tot en met Picasso” plaats. Bij deze unieke kunstpresentatie van sculpturen, collages, schilderijen, objecten, etsen, tekeningen, aquarellen en gedrukte kunstpublicaties verscheen een uitstekend vormgegeven catalogus met meer dan 100 foto’s en reproducties van kunstenaars en hun creatieve scheppingen.

Museum toont de collectie Anne Gruner Schlumberger

Von Arp bis Picasso

De tentoonstelling toont de kunstverzameling van de Franse kunstliefhebster Anne Gruner Schlumberger (1905-1993), die in Duitsland grotendeels nog onbekend was. In de unieke collectie zijn meesterwerken samengebracht uit de periode van het klassieke modernisme en sculpturen, schilderijen, grafiek en kunstenaarsboeken van vooraanstaande kunstenaars als Hans Arp, Viktor Brauner, Hans Bellmer, Jean Dubuffet, Max Ernst, Henri Laurens, Fernand Léger en Pablo Picasso. Stilletjes en ver weg van de zogenoemde 'ijdelheidskermis' heeft ze met vaste hand een fascinerende microkosmos gecreëerd.

De werken van de surrealistische kunstenaars zoals Max Ernst of Victor Brauner, met wie Anne Gruner Schlumberger ook privé bevriend was, vormen een bijzonder aandachtspunt van de collectie en waren ook te bewonderen in dit museum van een bijzonder kaliber. Op het voorplein van de ingang van het museum is een anamorfose in de bestrating aangebracht, die vanuit een verdieping van het museumgebouw goed te zien. Het portret van kunstenaar Pablo Picasso is verwerkt in deze anamorfose. Een tweede ingang van het museum bevindt zich in een groot winkelcentrum.

ISBN 978-3-942321-10-5, “Von Arp bis Picasso”, Danièle Giraudy en Markus Müller, Éditons Trocadéro, 2016, 172 pagina’s.


Gerelateerde artikelen