Geometrische constructies in expositie Hanneke Rijks

20 september 2022

Al ruim 30 jaar werkt Hanneke Rijks als zelfstandig meubelrestaurator in een eigen werkplaats in Amsterdam. Na de middelbare school studeerde ze wiskunde. Pas daarna besloot ze dat ze met hout wilde werken en volgde een opleiding op de meubelmakers vakschool. In 2015 begon ze in haar restauratiewerkplaats met het maken van houten kunstobjecten, zowel in een vlakke als in dimensionale uitvoering.

Geometrische constructies in expositie Hanneke Rijks

Abstracte geometrische patronen en optische illusies.

Het werk van Hanneke Rijks is een combinatie van abstracte geometrische patronen, optische illusies, onmogelijke figuren, puzzels, paradoxen en kleuren. Als basismateriaal gebruikt zij meestal berken multiplex in combinatie met verschillende fineersoorten en gerecyclede materialen. Door gebruik te maken van het streepjesmotief van het multiplex en de kleuren van verschillende houtsoorten ontstaat er diepte in het object.

De ontwerpen zijn opgebouwd uit rechte lijnen, driehoeken, vierkanten en zeshoeken. Haar wiskundige achtergrond is duidelijk terug te zien in het werk. Over haar werk zegt zij het volgende: “Ik vind het leuk als mensen mijn objecten niet direct geheel snappen en ik ze even zie nadenken als ze langs mijn kunst lopen of stilstaan en dan wellicht verwonderd zijn”. De solo-expositie vindt plaats in het atrium van het kantoor van de Sociale Verzekeringsbank - SVB en is alleen te bezoeken tijdens kantooruren vanaf 22 september tot en met 27 oktober 2022. Een bezoek is niet mogelijk van 3 t/m 5 okt.

Sociale Verzekeringsbank, Van Heuven Goedhartlaan 1, 1181 KJ Amstelveen. Voor aanvullende informatie kijk op www.hannekerijks.com.