Geometrische structuren in werk van François Morellet (1)

24 augustus 2022

In de expositie “François Morellet or the lightness of geometry” toont Forum Würth Chur kunstwerken van François Morellet uit de eigen collectie en aangevuld met de werken uit de verzameling van zijn erven. Het geometrische werk van Morellet blijft tot en met 15 januari 2023 te bewonderen. Bij deze kleurrijke en gevarieerde expositie is beschikbaar een kunstcatalogus van eerder gehouden exposities in de museale Würth-locaties in Erstein en in Turnhout.

Geometrische structuren in werk van François Morellet (1)

Morellet

Bij de expositie in Chur is deze publicatie van grote waarde om ook na een bezoek aan Forum Würth Chur thuis te genieten van de geometrische vlakke en dimensionale kunst en lichtkunst van kunstenaar François Morellet (1926-2016). Abstracte kunst en humor zijn constateringen die geheel passen in de karakterisering van zijn moderne oeuvre aan geometrische, kinetische en lichtkunst zijn geen tegenstellingen voor de Franse kunstenaar François Morellet.

Systematisch en speels bracht hij een revolutie teweeg in de zogenaamde concrete kunst, waarvan hij een van de belangrijkste vertegenwoordigers is. Het is niet ongebruikelijk dat zijn werken worden betiteld als verrassende, poëtische interventies, zowel in het Louvre in Parijs als op gevels van gebouwen in New York, maar ook in tal van collecties over de gehele wereld. De Würth-collectie heeft ook een breed scala aan werken uit het oeuvre van deze kunstenaar en toont de collectie nu voor het eerst in Forum Würth Chur.

De expositie weerspiegelt het veelzijdige spectrum dat François Morellet achterliet als schilder, tekenaar en lichtkunstenaar. Gedurende zijn carrière als kunstenaar heeft hij achtereenvolgens gewerkt in de schilderkunst, lichtkunst, beeldhouwkunst en grafische kunst. Morellet begon zijn artistieke carrière toen hij nog werkzaam was in het bedrijf van zijn ouders. Vanaf 1948 als autodidact en enkele jaren later in de leer bij een professionele kunstschilder. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-89929-145-2, “Morellet”, C. Sylvia Weber, Swiridoff Verlag, 2008, 153 pagina’s, € 20.

Forum Würth Chur, Aspermontstrasse 1, CH-7000 CHUR, www.forum-wuerth.ch.


Gerelateerde artikelen