Kunst van Pablo Picasso als een creatieve inspiratiebron

12 oktober 2022

Pablo Picasso's eerste grote overzichtstentoonstelling in een museum vond plaats in het najaar van 1932 in het Kunsthaus Zürich. Wanneer dezelfde instelling dit evenement ter gelegenheid van haar 100e verjaardag onderwerp van een tentoonstelling maakt, wilde de leiding van het museum niet dat dit initiatief werd opgevat als een gebaar van zelfreflectie.

Kunst van Pablo Picasso als een creatieve inspiratiebron

Picasso. De eerste museumexpositie 1932

Het nieuwe project was juist georganiseerd ter viering van het museumjubileum en de grote belangstelling voor de kunst van Pablo Picasso (1881-1973) en door de historische omstandigheden die deze 'scoop' mogelijk maakten. Natuurlijk speelde ook de grote aantrekkingskracht van zijn werk in de nationale en internationale kunstmarkt een belangrijke rol.

Onlangs kwamen wij in het bezit van de bijbehorende catalogus met afbeeldingen en uitgebreide beschijvingen van alle getoonde werken in de moderne uitvoering van de expositie in 1932, maar nu in 2010. In het prachtige en voor kunstliefhebbers waardevolle nieuwe kunstboek is de oorspronkelijke catalogus uit 1932 als een facsimile afgedrukt. In die periode waren meerdere exposities ook opgezet voor de verkoop van vele getoonde kunstwerken.

Het kunstboek bevat ook vier essays, die een beeld geven van de stijl van Picasso, het tot stand komen van deze expositie in Zürich en het verkrijgen van schilderstukken voor het vullen van de zalen. Vooraf aan de museale expositie was er een retrospectief te bewonderen in de Parijse Galerie Georges Petit. Alle essays zijn ruim voorzien van historische foto-opnamen.

ISBN 978-3-906574-66-0, “Picasso. De eerste museumexpositie 1932”, Tobia Bezzola, Prestel Verlag, 2010, 288 pagina’s.


Gerelateerde artikelen