Gaudi voor altijd verbonden aan bouw Sagrada Familia

14 oktober 2022

De naam van Catalaanse architect Antoni Gaudí (1852-1926) zal voor altijd verbonden blijven aan de bouw van de beroemde en veel bezochte Sagrada Familia in Barcelona. Hij ontwierp en startte de bouw van één van de vreemdste en meest onorthodoxe architecturale erfenissen die nu in de moderne tijd te vinden zijn.

Gaudi voor altijd verbonden aan bouw Sagrada Familia

This is Gaudí

Bij zijn afstuderen aan de architectuurschool van Barcelona in 1878, riep de directeur uit “heren, we zijn hier vandaag in aanwezigheid van een genie of een gek!” Tijdens zijn leven werd hij bekend als “die gekke, monnikachtige architect”. De reacties op Gaudí’s werk werd altijd getrokken in de sfeer van een waardering of afkeuring. Er was zelden een middenweg.

De Bauhaus-oprichter Walter Gropius beschouwde de beroemde architect als een technisch genie, maar Pablo Picasso vond hem een schijnheilige reactionair. Na zijn dood werd Gaudí enige tijd geclassificeerd als een Iberische vertolker van art nouveau, maar zijn technieken en methoden voor het ontwerpen van gebouwen hebben generaties architecten geïnspireerd.

Meer dan zijn architecturale tijdgenoten, blijft zijn werk tot de verbeelding van het publiek spreken. In zijn geboorteland Catalonië is hij een grote held - een kampioen, promotor en redder van de aparte cultuur van de regio. Voor katholieken is hij “de architect van god”, wiens voorbeeld hem langs de weg naar heiligheid heeft geleid. Maar in de kern koesterde Gaudí liefde voor de natuurlijke wereld en had een verlangen om basisprincipes ervan te vertalen in een prachtige en humane architectuur. Hij ontwierp rond 1900 markante werken.

ISBN 978-1-78067-908-2, “This is Gaudí”, Mollie Claypool, Laurence King Publishing, 2017, 80 pagina’s.


Gerelateerde artikelen