Steeds meer belangstelling voor surrealistische kunst

21 december 2014

Het surrealisme als kunststroming vindt meer dan erkenning bij kunstliefhebbers en bij docenten en studenten kunststudie. Elke expositie over het surrealisme of het werk van een individuele surrealist mag rekenen op grote belangstelling. Dat komt enerzijds door de geweldige bekendheid ervan en anderzijds door aantrekkelijke kunstwerken en kunstuitingen. Ondanks het geweld van oorlogshandelingen weet het surrealisme zich langzaam te ontwikkelen tot een stroming met veel aanhang.

Steeds meer belangstelling voor surrealistische kunst

Surrealismus in Paris

Het is André Breton die de basis legde voor het surrealisme als kunststroming in het Parijs van de twintiger jaren van de vorige eeuw. Beroemde kunstenaars als Dalí, Ernst, Duchamp, Oppenheim, Miró, Magritte, Klee, Ray, Tanguy en Eluard behoren tot de groep surrealisten van het eerste uur. Met het overlijden van André Breton in 1966 eindigt het tijdperk van het historische surrealisme en begint het nieuwe tijdperk van het moderne surrealisme.

In de expositie “Surrealismus in Paris” in Museum Fondation Beyeler in Basel waren in 2012 de wonderlijke werken uit een lange kunstperiode te zien. Bij het concept van de expositie hoort een zeer mooi uitgevoerd kunstboek met grote reproducties van de getoonde werken en met een schat aan gegevens en informatie over de ontwikkelingen van het surrealisme. Speciale aandacht is er voor verzamelingen van Peggy Guggenheim, Clo Fleiss en André Breton. Een uitgebreide chronologie van het surrealisme en gegevens over de kunstenaars maken het boek compleet.

ISBN 978-3-7757-3160-7, “Surrealismus in Paris”, Philippe Büttner, e.a., Hatje Cantz Verlag, 2011, 290 pagina’s


Gerelateerde artikelen