Steeds meer erkenning voor straattekeningen

11 januari 2013

Onze steden en dorpen worden overspoeld door reclame-uitingen en andere commerciële objecten. Het beeld van de straat is daardoor steeds kleurrijker en afwisselend voor de kijkers. De avontuurlijke kijkers zien echter een nieuwe ontwikkeling ontstaan op muren, wanden en afzettingen.

Steeds meer erkenning voor straattekeningen

Street Art: From Around the World

Naast de ongewenste supersnelle strepen, vlakken en vormen van de zogenoemde illegale graffiti ontstonden in de loop der jaren nieuwe vormen van straatkunst met een hoge gewenste waardering. Graffiti is als het ware uit het illegale circuit omhoog gekomen en wordt zelfs geaccepteerd door de maatschappij. Zo vinden we graffiti-uitingen als een kunstuiting in scholen en clubhuizen en in opdracht aangebracht op muren van gebouwen.

Het laat kijkers op een aangename wijze kennismaken met de fantasie van inmiddels wereldwijd beken-
de straatkunstenaars. Fotograaf en initiatiefnemer van het promoten van kunst op de straat, Garry Hunter, heeft vanuit zijn speurtochten een zeer groot aantal foto’s gemaakt van geslaagde tot zeer geslaagde projecten in vele wereldsteden.

De straatkunst heeft een zekere erkenning gekregen door de vaak spectaculaire kunstuitingen en het opvrolijken van blinde muren, foeilelijke gebouwen en lange schuttingen bij terreinen en bouwplaatsen. In de introductie op het onderwerp geeft de auteur een beeld van de ontwikkelingen van graffiti en straatkunst. Hij laat de lezer tevens de vormen van straatkunst zien en geeft een overzicht van bekende straatkunstenaars en hun meest bekende werken. Voor de creatieve lezer een interessant document.

ISBN 978-1-84858-540-9, “Street Art”, Garry Hunter, Arcturus Publishing, 2012, 128 pagina’s


Gerelateerde artikelen