Stereogrammen zorgen nog steeds voor visuele sensaties

9 juni 2023

De korte opleving van de afgelopen 5 jaar (2017-2022) in de belangstelling voor het beeld-kijk-spel van stereogrammen en de presentaties van de nieuwe publicaties, is alweer voorbij. Voor liefhebbers van deze fascinerende driedimensionale beeldtechniek hoeft dat zeker geen probleem te zijn.

Stereogrammen zorgen nog steeds voor visuele sensaties

Another Dimension

Op allerlei vrij- en verzamelmarkten en in de zogenoemde piekfijnwinkels worden regelmatig publicaties met stereogrammen aangeboden. Zo af en toe verschijnt ook in de reguliere boek- en tijdschriftenwinkels een nieuwe publicatie. De kleurrijke vlakverdelingen van de terugkerende patronen en de opvallende kleine afwijkingen in de symmetrie van de patronen hebben veelal zichtbaar een flinke aantrekkingskracht op actieve en nieuwsgierige personen, om de verborgen 3D-afbeelding te ontdekken.

De auteur en samensteller van de inhoud van deze uitdagende publicatie geeft in zijn introductie aan dat de eerste vormen van een stereogram al dateren uit 1838. Het is voor de beginners raadzaam om de uitgebreide uitleg over het kijken naar de wonderlijke magische plaatjes vooraf te bestuderen en te oefenen. Voor de beginners zijn er vier beproefde kijktechnieken beschikbaar. Het is een kwestie van experimenteren en oefenen om de juiste kijktechniek te vinden. Het “verborgen” 3D-plaatje van elk stereogram (het zijn er 87) is aan het begin van een serie aangegeven.

Stereogrammen zorgen nog steeds voor visuele sensaties - 2 Stereogrammen zorgen nog steeds voor visuele sensaties - 3 Stereogrammen zorgen nog steeds voor visuele sensaties - 4
Guernsey Post speelde met twee postzegels in op de belangstelling voor deze raadselachtige beeldtechniek. Het 3D-ontwerp is van David Burder.

ISBN 978-0-9640954-0-3, “Another Dimension”, Steve Perry, 21st Century Publishing, 1994, 4e druk, 97 pagina’s.


Gerelateerde artikelen