Figuren met meervoudige betekenis geven kijkplezier

6 juni 2023

De auteur en tevens uitgever van het compacte boekje “Ambiguous Illusions” is de tekenleraar dankbaar, die hem een dubbelzinnige illusie van een jonge vrouw - oude dame, ook wel bekend als “Mijn vrouw en mijn schoonmoeder” door Ely William Hill (1887-1962) introduceerde. Het was juist die dubbelzinnige illusie die hem inspireerde om aan de slag te gaan. Dubbelzinnige illusies zijn afbeeldingen of figuren die bedrieglijk of misleidend kunnen zijn voor onze hersenen.

Figuren met meervoudige betekenis geven kijkplezier

Ambiguous Illusions

In het boek zijn er vele afgebeeld om zelf te ontdekken en te ervaren hoe uitdagend het voor je brein kan zijn om elk beeld nauwkeurig te interpreteren. De creatieve dubbelzinnige figuratieve illusies zijn ontworpen door de auteur. Het zal de kijker opvallen dat beide figuren niet zonder elkaar kunnen bestaan.

Figuren met meervoudige betekenis geven kijkplezier - 2 Figuren met meervoudige betekenis geven kijkplezier - 3
Dubbelzinnige figuren van Humberto Machado.

Dubbelzinnige illusies herinneren ons aan een discrepantie tussen de waarneming en werkelijkheid. Aan het eind van dit boek komt de lezer enkele beroemde optische illusies tegen van bekende psychologen en natuurkundigen, zoals Hering, Rubin, Hogarth, Jastrow, Ebbinghaus, Zöllner, Ponzo, Necker, Müller en Poggendorff.

ISBN 978-1-329-57764-0, “Ambiguous Illusions”, Humberto Machado, Book On Demand, 2015, 56 pagina’s.