Gezichtsbedrog als thema kent een lange geschiedenis

10 juni 2023

Kunstenaar M.C. Escher behoort met een deel van zijn geweldige oeuvre bij een groep van kunstenaars die in hun kunstuitingen gefascineerd waren door perspectief en gezichtsbedrog. Dit jaar is het 125 jaar geleden dat de kunstenaar en graficus Maurits Cornelis Escher (1898-1972) in Leeuwarden werd geboren. Met de grootste museale Escherkunstcollectie ter wereld vormt Den Haag het centrum van dit bijzondere jubileumjaar.

Gezichtsbedrog als thema kent een lange geschiedenis

Museum Bredius

Ter ere van het Escherjaar 2023 heeft Museum Bredius tot en met 31 september 2023 de expositie “Gezichtsbedrog lang voor Escher” ontworpen en ingericht. In de compacte expositie belichten de zeventiende-eeuwse schilderijen verschillende vormen van gezichtsbedrog, waaronder een anamorfose en verschillende trompe l’oeils. Het topstuk van de expositie en het museum is een uiterst zeldzame perspectiefkast. Er zijn er maar 6 van op de wereld, en er is er maar één in Nederland. Dat is die van Museum Bredius.

In een vorige expositie demonstreerde het museum onder de titel “Schoonheid Misleidt” in de periode dec.-april 2018 dit unieke topstuk uit de kunstcollectie. Nu staat dit object weer centraal en zal zeker extra aandacht krijgen van de bezoekers. Museum Bredius is de trotse bezitter van de enige perspectiefkast, een soort kijkdoos, in Nederland. De perspectiefkast stamt uit de 17e eeuw en is toegeschreven aan Samuel van Hoogstraten.

Gezichtsbedrog als thema kent een lange geschiedenis - 2 Gezichtsbedrog als thema kent een lange geschiedenis - 3 Gezichtsbedrog als thema kent een lange geschiedenis - 4
Een blik in de perspectiefkast van Museum Bredius.

Dr. Abraham Bredius, de voormalige eigenaar van de kunstverzameling, kocht de perspectiefkast en heeft de behuizing van dit kunstobject nooit aangepast. De perspectiefkast heeft na de tentoonstelling een vaste plek gekregen in het museum en zo is dit unieke object te bewonderen door de bezoekers van Museum Bredius.

Museum Bredius, Lange Vijverberg 14, NL-2513 AC Den Haag, www.museumbredius.nl.