Stereoscopische speelfilms als basis voor projectstudie (2)

1 april 2024

De omvangrijke publicatie is ook geschikt voor gebruik door de liefhebbers van 3D-films met interesse in de historische feiten en gebeurtenissen tijdens de ontwikkelingen en over een beeld willen beschikken van gemaakte en beschikbare 3D-films. De auteur constateerde dat in de kunst- en beeldgeschiedenis stereoscopie slechts in beperkte mate vertegenwoordigd is. Ook stelt zij vast dat onder het trefwoord ‘Stereoscopie’ in de zoeksystemen slechts een aantal tientallen vermeldingen voor publicaties die tussen 2000 en 2021 zijn opgesteld en zijn verschenen.

Stereoscopische speelfilms als basis voor projectstudie (2)

Reflexionen des stereoskopischen Spielfilms

Het boek bevat zes hoofdstukken in relatie tot een uitgebreide behandeling van specifieke films in de driedimensionale beeldtechniek, zoals “It’s 3D, Honey!”, “OZ the Great and Powerful”, “Kelley’s Plasticon Pictures”, “House of Wax” en “The Croods”. In bijna alle bijdragen vindt de lezer en gebruiker van dit studieboek zeer waardevolle informatie over de geschiedenis en de ontwikkeling van het stilstaande naar het bewegende beeld.

Stereoscopische speelfilms als basis voor projectstudie (2) - 2 Stereoscopische speelfilms als basis voor projectstudie (2) - 3 Stereoscopische speelfilms als basis voor projectstudie (2) - 4
In het boek zijn meerdere leuke voorbeelden van historische affiches voor 3D-films afgebeeld.

Lezers maken kennis met de wondertrommel en de manipulatie bij stilstaande beelden met behulp van de spiegels en het toevoegen van stoom aan de projecties om het publiek te laten geloven dat het geprojecteerde beeld bewoog. Het fenomeen van het optische bedrog is toen veelvuldig toegepast. De lezer maakt ook kennis met de personen, die bij droegen aan de razendsnelle ontwikkeling binnen de beeldtechnieken en de komst van de eerste officiële vertoning van de film. De auteur behandelt de standaard technieken van 3D-beeldtechnieken, waaronder die van de anaglyfenbeeldtechniek en het toepassen van een 3D-anaglyfenbril. Het boek sluit af met een uitgebreid literatuuroverzicht en een overzicht van films volledig in 3D of met films met 3D gedeelten.

ISBN 978-3-8376-6603-8, “Reflexionen des stereoskopischen Spielfilms”, Luisa Feiersinger, transcript Verlag, 2023, 346 pagina’s, € 49.


Gerelateerde artikelen