Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (4)

26 januari 2024

Aan de wereldwijde komst van een werkzame aan een draad verbonden telefoon ging halverwege de jaren ’30 van de 19e eeuw de eerste experimenten met een zogenoemde elektrische telegraaf vooraf. Na een succesvolle demonstratie werd de telegraaf een inspiratiebron voor de ontwikkeling van de telefoon. Ook aan de komst van de telegraaf hebben meerdere personen bijgedragen. In eerste instantie kreeg de “eerste” telegraaf een functie voor het overdragen van berichten in morsecode.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (4)

Aan de komst van de telegraaf droegen meerdere personen bij.

Samuel Finley Breese Morse (1791-1872) was een Amerikaanse uitvinder en tevens een begaafd kunstschilder. Samuel Morse werd geboren in Charlestown in de Amerikaanse staat Massachusetts. Aan het Yale College studeerde hij rechten, studeerde in het jaar 1810 af en werd daarna kunstschilder. Met zijn portretten en zijn schilderijen van historische gebeurtenissen verwierf hij bekendheid. Door een persoonlijke gebeurtenis werd hij geïnspireerd om een snelle communicatie te ontwikkelen.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (4) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (4) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (4) - 4

Het natuurlijke verband tussen elektriciteit en magnetisme bracht hem op het idee een communicatiemiddel te ontwikkelen. Door zijn experimenten met een telegraaftoestel realiseerde hij in het jaar 1835 zijn Morsecode voor communicatie. In 1844 werd het eerste Morsebericht over een draadverbinding tussen de Amerikaanse steden Baltimore en Washington verzonden. Het door Samuel Morse gerealiseerde telegraaftoestel werd een groot succes.

Het baanbrekende zendtoestel van Morse is afgebeeld op een aantal postzegels. In het overzicht met filatelistische uitgaven over het leven en werk van Bell mogen daarom enkele zegels van Morse niet ontbreken. Door het uitbreken en de relatieve lange duur van de Amerikaanse Burgeroorlog in de periode 1861-1865, komen meerdere ontwikkelingen van nieuwe technieken en communicatiemethoden tot stilstand. (Wordt vervolgd).