De facetten van kleur

27 januari 2024

Kleur heeft een bijzondere uitstraling in de natuur, in het dagelijks leven en in kunst en cultuur. Het uitstekend verzorgde boek “Color” beschrijft alle facetten van kleur in theorie en praktijk. De inhoud is een multidisciplinaire benadering van het ontstaan van kleur, het ervaren van kleur en het toepassen van kleur. Het begrip kleur wordt in het algemeen verklaard vanuit de natuurkundige begrippen licht, emissie, absorptie, spectrum, straling, enz. maar heeft ook een sterke relatie met perceptuele effecten en andere zintuiglijke activiteiten zoals muziek, poetry en fictie.

De facetten van kleur

Color

De inhoud is zo geschreven dat zowel de wetenschapper als personen met interesse voor de facetten van kleur op ruime schaal van complete informatie worden voorzien. Daartoe heeft de auteur het boek verdeeld in acht hoofdstukken. In zijn inleiding geeft hij de lezers een beeld van het begrip kleur en neemt de lezers mee op een reis door de historie. De natuurkundige begrippen licht en kleur worden uitgebreid verklaard in het hoofdstuk ‘Physics of Light and Color’.

Het is de Engelse natuurkundige Sir Isaac Newton die de baanbrekende verklaringen over het fenomeen kleur in de 17e eeuw wereldkundig maakte. Zijn experiment wordt ruim beschreven. In een volgend hoofdstuk wordt de kleur vanuit een chemische achtergrond benaderd. Ruim aandacht is er voor de colorimetrie en hoe wij kleuren zien. Het benoemen van de kleuren door de eeuwen heen is een boeiende benadering van de fascinerende wereld van kleur en kleurbelevingen.

Tenslotte geeft de auteur een uitgebreide lezing over het gebruik van kleuren in kunst en kunststromingen en andere culturele activiteiten. Het boek bevat meerdere kleurrijke illustraties, geeft na elk hoofdstuk een uitgebreide literatuurlijst en bevat een trefwoordenregister. Het boek kan worden aanbevolen aan docenten, studenten, onderzoekers en leken, die studeren, werken of belangstelling hebben voor het wonderlijke fenomeen kleur.

ISBN 0-906-39018-7, “Color”, Heinrich Zollinger, Wiley-VCH, 1999, 258 pagina’s.


Gerelateerde artikelen