Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (3)

26 januari 2024

Volgens geschiedschrijvers heeft uitvinder Alexander Graham Bell gebruik gemaakt van de som van resultaten van verschillende vindingen, ontdekkingen en experimenten van en door een aantal uitvinders om uiteindelijk zijn werkzame telefoon te demonstreren en daarvoor snel een octrooi aan te vragen. Na slechts een korte wachttijd voor behandeling van zijn octrooiaanvraag lukte het om in 1876 het octrooi te ontvangen. Om zijn telefoon op commerciële basis te produceren en te verkopen richtte hij zijn telefoonmaatschappij Bell op.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (3)

Bell werd degene die het octrooi op de telefoon verwierf.

Het is algemeen bekend dat hij eerder gepresenteerde toestellen van uitvinders, die ook al op zoek waren naar een optimale uitvoering van een werkzame telefoon, oppakte om ze te vervolmaken. Zo zou hij de resultaten van inspanningen door met name Antonio Meucci (1808-1889), Elisha Gray (1835-1901) en Johann Philipp Reis (1834-1874) meegenomen hebben voor zijn uitvinding en werd hij degene die het octrooi op de telefoon verwierf.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (3) - 4

Aan het succes hebben zeker zijn assistent Thomas Augustus Watson (1854-1934) en zijn schoonvader Hubbard bijgedragen. Een waterdicht bewijs dat het gedemonstreerde ontwerp van Bell voornamelijk tot stand is gekomen door het werk van genoemde uitvinders is nooit geleverd. Bovendien heeft Bell gedetailleerde aantekeningen gemaakt over zijn activiteiten en hoe hij zijn eindresultaten tot stand heeft gebracht.

Algemeen was overigens ruim voor 1876 bekend dat meerdere personen op meerdere locaties in de wereld op zoek waren naar een systeem om op elektrische wijze via een kabelverbinding over langere afstanden spraak over te brengen. Het is dan ook door meerdere personen gelukt om een functionerende spraakverbinding tot stand te brengen. De uitvinding staat echter op naam van Alexander Bell. Voor actieve verzamelaars eveneens een uitdaging om alles dieper te onderzoeken. (Wordt vervolgd).