Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (1)

25 januari 2024

Het uiteindelijk tot stand komen van een goed werkende telefoon en een wereldwijde ontwikkeling in het gebruik ervan met telkens nieuwe toevoegingen, verbeteringen en modellen zijn unieke gebeurtenissen voor filatelisten om een leerzame en boeiende thematische verzameling over het ontstaan van telefonie en de telefoon te starten en op te bouwen. De uitdaging om te streven naar een zo compleet mogelijke postzegelverzameling Telefonie vraagt sowieso om een verkenning naar de geschiedenis van de telegrafie, telefonie en de bijbehorende apparaten en hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een microfoon in de hoorn van de telefoon.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (1)

1876 en wordt beschouwd als het jaar van de uitvinding van de telefoon.

Ook de menselijke aspecten van uitvinders, ontdekkers en zakenlieden spelen daarbij een onuitwisbare positieve en in veel gevallen een merkwaardige rol. Alexander Graham Bell (1847-1922) heeft in elk geval een lange strijd over en claim op de uitvinding van de telefoon op zijn naam staan. In het overzicht van postzegels en -blokken in deze “Filatelistisch aandacht voor:” zijn vanzelfsprekend meerdere filatelistische uitgaven opgenomen met het werk en portretten van andere personen, die aan dit succes hun steentjes hebben bijgedragen.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (1) - 4

De verlening van een octrooi op de uitvinding door Bell voor het industrieel realiseren, verkopen en exploiteren van de telefoon geschiedde in 1876 en wordt daarmee beschouwd als het jaar van de uitvinding van de telefoon. Voorafgaand aan het indienen van de aanvraag en toekenning van een octrooi heeft uitvinder Alexander Graham Bell honderden rechtszaken over zijn octrooi moeten uitvechten.

Op de vele uitgegeven postzegels en -blokken met aandacht voor de telefonie en met name die voor Alexander Graham Bell, zijn heel veel interessante details en zelfs complete basistekeningen en apparaten afgebeeld, waardoor de verzamelaars zich een beeld kunnen vormen over een snelle vooruitgang in technologische ontwikkelingen in de telefonie en het telefoneren vanaf de eerste primitieve telefonische verbinding. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen