Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (17)

24 januari 2024

In de beschrijvingen van de stereoscopische fotografie volgt hij de boeiende en snelle ontwikkelingen in de geschiedenis van het driedimensionale beeld in de vorm van stereofotografie. Het geheel is in ruime mate voorzien van illustraties, foto’s van apparatuur en een aantal voorbeelden van ouderwetse stereokaarten geschikt om te bekijken met de stereoscoop. Gegevens over de levensloop en het 3D-werk van de kunstenaar geven een gedetailleerd beeld van de kunde van Tajiri om zijn modellen in drie dimensies op foto’s vast te leggen.

Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (17)

Stereoscopie is een samenvoeging van 2 Griekse woorden.

Het is een inspirerende publicatie geworden voor beginnende en gevorderde fotografen met interesse in stereofotografie. Het verhaal over de geschiedenis van 3D-fotografie begint zoals gebruikelijk met een definitie voor het begrip sterescopie. Stereoscopie is een samenvoeging van 2 Griekse woorden. Stereos in de betekenis van vast, stevig en skopeo, ergens naar kijken, zijn uiteindelijk creatief samengevoegd tot het begrip stereoscopie, dat staat voor de driedimensionale illusie van een afbeelding.

Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (17) - 2 Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (17) - 3 Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (17) - 4

Door deze beeldtechniek ontstaat een ruimtelijke beeldindruk, die met een optisch hulpmiddel en twee functionerende ogen gevormd wordt door een linker en een rechter opname van dezelfde scène of van hetzelfde object. Stereofoto’s kunnen met enige oefening ook zonder het gebruik van een optisch hulpmiddel bekeken worden. Sir Charles Wheatstone geldt als de uitvinder van de stereoscoop (1831). Een praktischer model van een stereoscoop is in 1849 ontwikkeld door Sir David Brewster. Later kwam daar nog de praktische stereoscoop van Oliver Wendell Holmes bij (1859). (Wordt vervolgd).