Licht en donker in perspectief (1)

23 januari 2024

Het boek “Das Licht, das Dunkel und die Farben” beschrijft op een plezierige wijze de bijzondere aspecten van het werk van Johann Wolfgang von Goethe. Zijn kleurenleer kent vele aanhangers, maar ook vele tegenstanders. Het te bespreken boek is oorspronkelijk in de Deense taal geschreven en wordt ondersteund met de kleurrijke beelden en teksten van een 52 minuten durende videofilm. De kijker wordt volledig meegenomen in de kleurige wereld van Goethe’s kleurenleer, hoe kleuren ontstaan en hoe kleuren het gevoel en op het functioneren van de mens invloed kunnen uitoefenen.

Licht en donker in perspectief (1)

Das Licht, das Dunkel und die Farben

De inhoud van het boek is het resultaat van een bewerking en samenvoeging van de teksten van voordrachten van toonaangevende wetenschappers en onderzoekers gepresenteerd tijdens een internationaal symposium over Goethes Kleurenleer in het Duitse Weimar. Het eerste gedeelte van het leerzame boek gaat na een voorwoord en een uitgebreide inleiding in op de grondbeginselen van de kleurenleer van Goethe. Met de uitleg geeft dit gedeelte een extra ondersteuning aan de prachtige en zeer waardevolle videofilm over het fenomeen Kleur en de bijzondere experimenten van Goethe. Hij werkte ruim 40 jaar aan de vervolmaking van zijn kleurenleer. (Wordt vervolgd).

Licht en donker in perspectief (1) - 2

ISBN 87-7917-008-0, “Das Licht, das Dunkel und die Farben”, Henrik Boëtius, Marie Louise Lauridsen en Marie Louise Lefèvre, Multivers Aps Verlag, 1999, 127 pagina’s, inclusief de video “Goethes Farbenlehre”, Magic Hour Films - Video.