Licht en donker in perspectief (2)

24 januari 2024

Andere boeiende hoofdstukken zijn “De symbolische en psychologische eigenschappen van kleuren” en “Bewust waarnemen”. In het tweede deel van dit schitterende boek wordt ingegaan op de structuur in de kleurenleer van Goethe en het verschil in de benadering vanuit de natuurwetenschappen of als principiële inspiratiebron voor uitingen in kunst en techniek. Om het werk van Goethe volledig te begrijpen is een uitgebreide studie noodzakelijk.

Licht en donker in perspectief (2)

Das Licht, das Dunkel und die Farben

Ook Goethes polemiek tegen het werk en de beschrijvingen van Sir Isaac Newton over het verschijnsel Kleur komt uitgebreide in beeld. Meerdere ontdekkingen en uitspraken van Goethe worden serieus en beschouwend voor het voetlicht gebracht en behandeld. In het laatste hoofdstuk van dit zeer lezenswaardige boek gaat de auteur op een filosofische wijze in op de begrippen Lux en Lumen en geeft een beeld van de geschiedenis van het ontstaan van deze eenheden.

Licht en donker in perspectief (2) - 2 Licht en donker in perspectief (2) - 3

Tezamen met de inspirerende beelden van de videofilm is deze uitgave zeer waardevol voor docenten, studenten en voor personen met interesse in het fenomeen Kleur.

ISBN 87-7917-008-0, “Das Licht, das Dunkel und die Farben”, Henrik Boëtius, Marie Louise Lauridsen en Marie Louise Lefèvre, Multivers Aps Verlag, 1999, 127 pagina’s, inclusief de video “Goethes Farbenlehre”, Magic Hour Films - Video.


Gerelateerde artikelen